Servies met feestallures: do’s en don’ts

Vraag aan tien personen wat de basisingrediënten zijn voor een geslaagd kerst- of nieuwjaarsfeest, en je krijgt tien keer hetzelfde antwoord: lekker eten én een gezellige sfeer. Maar terwijl de gastronomie staat of valt met je kookkunsten, is gezelligheid afhankelijk van meerdere factoren. Niet alleen het gezelschap is cruciaal, ook de aankleding van de tafel en het servies maken het verschil. Ontdek hier enkele onmisbare tips bij de keuze van je serviesgoed!

servies

Presentatie is alles

Hedendaags servies ziet er helemaal anders uit dan het serviesgoed van tien jaar geleden. Dat ligt niet zozeer aan onvoorspelbare modegrillen, wél aan de spectaculaire evolutie van de Vlaamse keuken. Vroeger was de presentatie op het bord bijzaak, vandaag is het minstens even belangrijk als de gaarheid van de groenten of de bakwijze van het vlees. Zowel de kleur als de vorm van je servies heeft een grote invloed op je smaakbeleving. Heb je van je hoofdgerecht een echt kunstwerkje gemaakt? Kies dan voor grote borden. Die doen de esthetiek van je creatie nog beter tot haar recht komen.

Gekleurd serviesgoed mag, maar maak het niet te bont

Kerstmis en Nieuwjaar zijn dé feesten van het jaar. Logisch dus dat je je servies graag een extra glamoureus tintje geeft. De link met gekleurd servies of servies met een print is dan ook snel gelegd, al zijn er twee belangrijke aandachtspunten:

  • Overdrijf niet. Verschillende kleuren combineren mág, zolang ze maar bij elkaar passen. Maak er geen bont allegaartje van, maar ga voor harmonie. Hou er rekening mee dat kleuren op aardewerk feller ogen dan op porselein.

  • Combineer prints met neutraal servies. Een originele print geeft je servies extra cachet. Maar ook hier geldt: ‘less is more’. Servies met een motiefje komt het best tot zijn recht in combinatie met effen, neutraal servies. Heb je soepborden gekozen met een speelse print erop? Combineer ze dan bijvoorbeeld met witte onderborden.

Wat met porseleinen servies?

Wil je je kerstdiner een exclusief tintje geven? Dan raden we je aan om voor porseleinen servies te kiezen. Met zijn fijne structuur staat het garant voor sierlijkheid en elegantie. Daarmee is porselein net iets geschikter voor een feesttafel dan aardewerk. Tip: hoewel porselein bijzonder stevig is, maak je het bij voorkeur met de hand schoon. Zo voorkom je krasjes en kun je je servies nog beter opblinken.

Probeer eens duurzaam servies

Plannen om véél gasten te ontvangen? Dan bestaat de kans natuurlijk dat je servies onzacht in aanraking komt met de grond. Toch hoef je daarom niet per se voor wegwerpservies te kiezen. Het kan een stuk milieuvriendelijker met duurzaam servies. Zo bestaat er prachtig servies gemaakt uit bamboe. Het kan tegen een stootje, oogt hip en trendy én je kunt het hergebruiken. Perfect voor wie het jaar milieubewust en in stijl wil afsluiten!

Lees ook...