Reis mee met De Smaaktoerist naar het Pajottenland!

De enige echte Smaaktoerist Jeroen De Pauw is on the road again! In dit nieuwe seizoen trekt hij op culinaire ontdekkingsreis door België. Hij ontdekt ongerepte plekjes, voelt vrijheid en vakantie, ziet prachtige producenten, proeft van hun smakelijke verhalen en smult van lokaal lekkers. En met zijn verzamelde schatten kookt Jeroen op een dromerige plek. Alle zintuigen op scherp dus. Ook in dit voorsmaakje!

© Foto: Kaat Bosch

Toscane, maar dan vlakbij! Dat is het Pajottenland en de Zennevallei, de volgende halte van onze Smaaktoerist. Het is het land van de glooiingen, het land van de stoere trekpaarden en vooral: het land van de lambiek. Het is ook het land waar een onzichtbare schat in de lucht hangt, in de vorm van ‘wilde gisten’! Want zonder die gisten, geen lambiek. En zonder lambiek, geen geuze. Ook Lambiekland is grenzeloos. Steeds meer jonge geuzestekers herontdekken de ambacht en doen de markt smaakvol groeien. Zo is Senne van Het Boerenerf in Beersel a new kid on the block. Hij is een van dé ontdekkingen van onze Smaaktoerist. Jeroen proeft er Senne’s allereerste geuze, een bier waar hij naar eigen zeggen “strontefier” op is. Dat ontdek je in deze aflevering. Nog zo’n enthousiaste geuzesteker is Karel Goddeau. Hem vind je in Gooik, op een plek die geschiedenis ademt: De Cam. Ook het bier zelf wordt gerijpt in 100 jaar oude, eiken vaten.

© Foto: Kaat Bosch

Wil je nog meer leven in de brouwerij? Ga dan naar Pepingen. Daar vind je – buiten een fantastisch landschap – brouwerij  VAN’T Pajottenland. Het zijn jonge ondernemers en ook zij doen België als bierland alle eer aan. Naast het brouwen van wilde bieren, distilleren ze er onder andere ook gin en jenever. Dat kon je al proeven in het eerste seizoen van De Smaaktoerist. 

Liever wijn dan bier? Ook dan stelt de parel van het Pajottenland Gooik niet teleur. Je vindt er het wijndomein Stuyvenberg, dat in handen is van Hendrik Coysman. Zijn schuimwijn wordt er volgens de traditionele methode zoals in de Champagne streek gemaakt. Een adresje dat altijd knalt! 

En als je het liever alcoholvrij houdt, check dan zeker de vlierbloesemsiroop van Yannick. Ook hij zit in Gooik, op het Domein Den Dael. Yannick zet er de traditie van zijn grootmoeder verder en maakt de siroop nog steeds volgens haar recept. En Mémé zelf? Zij zweert nog elke dag bij een soeplepel vlierbloesemsiroop.  Jeroen verwerkt het liever in een mocktail of mengt het graag onder zijn yoghurt. Ook de afgeleide producten van Yannick zoals de vlierconfituur zijn eerlijke smaakmakers. 

© Foto: Kaat Bosch

Goesting in nog meer Pajottenland? Wat dacht je van een ijsje? Echt ambachtelijk hoeve-ijs vind je in Galmaarden, bij De Calogne. De familie Depelseneer combineert er al drie generaties lang akkerbouw met melkvee. De geboorte van een ijsjeszaak was dus snel beklonken. Ze hebben er ijs in allerlei kleuren, geuren en smaken. 

Dat het Pajottenland een goede wei is voor koeien en hun melk, weten ze ook in het kleinste dorpje van de regio: Bever. Daar hebben Willy De Ville, zijn vrouw Aimée en zoon Patrick de Beverse Kaasmakerij. Onze Smaaktoerist Jeroen proeft er van een prachtig familieverhaal én hun Pajotse geuzekaas. Twee streekproducten die tot één heerlijk geheel versmelten. 

© Foto: Kaat Bosch

Vleesliefhebbers komen aan hun trekken in Merchtem. Daar proef je het heerlijke Wagyu rundvlees van Hof van Ossel. Je associeert Wagyu misschien met Japan. Maar wat weinigen weten, is dat het intussen ook verrassend Belgisch is. Te midden van de Brabantse Kouters heeft de vierde generatie van de familie er sinds enkele jaren nu ook Wagyu-runderen die grazen op hun velden. En dat resulteert in sappige hamburgers, charcuterie,…

Als je klaar bent met eten, drinken en kronkelen door het Toscane van het noorden, is het tijd om rustig uit te buiken. Dat kan in Asse, bij Hof ter Vrijlegem. Logeren in hun B&B is de gezelligste definitie van vakantie in eigen land. Als je daar dan toch bent, proef zeker van hun koolzaadolie en hun vele zijproducten, zoals hun mayonaise van koolzaad en koolzaadhoning.

En dan is het tijd voor onze Smaaktoerist om al zijn culinaire schatten samen te brengen in een gerecht. Als een echte king trekt Jeroen op zijn brommer naar het Kasteel van Beersel om er een lekker potje te koken. Hij maakt een sublieme Pajotse kaaskroket met een frisse dip. De perfecte pairing voor bij een geuze, zo blijkt. Het Pajottenland & de Zennevallei in het bord én glas dus. Smakelijk en schol!

© Foto: Kaat Bosch

Hannelore van de njam!-redactie

Lees ook...

s