Paloquemao, de grootste versmarkt van Bogotá!

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Lees hier alles over haar bezoek aan Paloquemao, de grootste versmarkt van Bogotá in Colombia!

Pure Colombiaanse charme in het centrum van de gigantische stad Bogotá. Een wandeling door de Mercado Paloquemao is de ideale manier om een glimp op te vangen van de Colombiaanse authenticiteit! 

Verkopers uit heel het land komen er samen om hun goederen te verkopen. Verse vis van de Pacifische en Caribische kust, vlees en kruiden uit het Andesgebied en tropische vruchten en bloemen uit de jungle van Colombia. Je vindt er alles wat je nodig hebt, en nog veel meer! Ik ging op ontdekkingstocht in het fruitgedeelte van de markt. 

Tropische vruchten uit Colombia

Ik had ogen te kort in Paloquemao, op elke hoek zag ik wel een vrucht die ik nog nooit eerder gezien had. Door de verschillende klimaten in het land zijn er veel verschillende soorten tropische vruchten te vinden. Enkele van mijn favorieten zijn lulo, guanabana, cherimoya en curuba. 

Deze fruitsoorten zijn ook vaak de basis van de typische Colombiaanse jugo’s, verse sapjes aangelengd met water of melk. Zo jammer dat we deze vruchten niet hebben in België, jugo de curuba is echt overheerlijk!

Dulce de papayuela 

Het fruit dat je op deze foto ziet zijn papayuelas, kleine bergpapajas. De Colombianen maken hier dulce de papayuela mee, een zoetigheid die vaak gebruikt wordt als decoratie bij een dessert of als extra suiker bij thee. 

Het vruchtvlees wordt in reepjes gesneden en gaar gekookt. Nadien laten ze de papayuela verder koken in een siroop op basis van water, suiker en verse kaneel. Ze bewaren de dulce de papayuela dan in glazen bokalen. Super lekker! Je kan deze lekkernij ook maken met perziken! 

Mango’s in alle maten en kleuren

In België hebben we ook mango en ananas. Maar deze stellen niets voor tegenover de ananassen en mango’s in Zuid-Amerika. Wat een smaakexplosie! Op Paloquemao kwam ik mango’s tegen in wel 5 verschillende kleuren en groottes. Zo heb je hier bijvoorbeeld de honingmango, deze is volledig geel. De Haden mango’s hebben dan weer een rode schil. Maar wat mij het meest verbaasde waren deze Baby Ataulfo mango’s, hoe schattig zijn die? Ik kocht er natuurlijk eentje om te proeven, zot hoe veel smaak er in zo’n kleine vrucht kan zitten!

Ik leerde in Colombia overheerlijke curuba mousse maken, maar omdat curuba in België niet te vinden is, geef ik jullie het receptje voor een minstens even lekkere mangomousse! Je kan dit recept met zowat elk vruchtensap dat je wilt maken.

Lees ook...

s