Op koffie-ontdekkingstocht door Vietnam

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Ontdek hier haar zoete ontdekkingen in Vietnam!


Vietnam is de tweede grootste koffieproducent ter wereld. Een bekende koffieregio is Dalat, in het zuiden van Vietnam. De hoogte, de vruchtbare grond en het klimaat zorgen ervoor dat de Vietnamese Robusta koffie hier zo goed groeit. Deze bonen hebben een dubbel zo hoog cafeïnegehalte als Arabica bonen. Je bent dus meteen wakker na een kopje koffie in Vietnam! 

In heel het land vind je op iedere hoek van de straat wel een koffiebar met allerlei verschillende koffievarianten. Ik neem jullie met plezier mee op koffie ontdekkingsreis doorheen Vietnam! 

Vietnamese filterkoffie

Wanneer je in Vietnam een gewoon kopje koffie bestelt zal dit hoogstwaarschijnlijk geserveerd worden met een ‘phin filter’. 

Een phin filter is een kleine ijzeren filter die op de meeste koffiekopjes past. Je doet een paar theelepels gemalen koffie in de filterbeker, nadien plaats je de filter er bovenop en giet je heet water in de beker. Op deze manier zal je koffie langzaam doorlopen en heb je een heerlijk kopje koffie. Ik kocht alvast een phin filter als souvenir zodat ik deze koffie ook thuis kan maken!  

Vietnamese egg coffee

Toen ik de eerste keer van deze koffie hoorde sprak het idee me niet meteen aan. Maar ik was aangenaam verrast toen ik het proefde! Vietnamese egg coffee werd uitgevonden op een moment dat melk heel duur was, daarom werden eidooiers als vervanging gebruikt. Je zou deze koffie eigenlijk ook tiramisu koffie kunnen noemen. Door gecondenseerde melk samen met eidooier op te kloppen en dit op je espresso te gieten bekom je een heerlijk zoet drankje. Deze koffie wordt zowel warm als koud met ijsblokjes geserveerd, een echte aanrader! Wil je deze koffie graag zelf eens uitproberen? Hier vind je het recept! 

Koffie met kokos


In Vietnam kan het soms heel warm worden, niets beter dan een verfrissende kokos koffie op zo’n moment! Deze koffievariant is pas de laatste jaren aan zijn opmars bezig, je vindt dit drankje het vaakste terug in de hippe koffiebars. Het is ook heel makkelijk om te maken! Doe 30 gram kokosmelk, 30 gram gecondenseerde melk en 200 gram ijsblokjes in de blender en mix het geheel. Verdeel het mengsel over een shot espresso en klaar! Koffie en kokos is een verrassend lekkere combinatie! 

Koffie met yoghurt 

Als je aan yoghurt denkt, denk je vaak aan frisse ontbijt bowls met wat granola en verse stukjes fruit. In Vietnam doen ze het net een beetje anders: aan de randen van het glas of de beker brengen ze verse yoghurt aan. Hier wordt dan wat gecondenseerde melk en een shot espresso bij gegoten. Even roeren en genieten van dit romige ontbijtdrankje! 

Er bestaan natuurlijk nog veel meer koffievarianten in Vietnam, maar deze waren mijn absolute favorieten die je zeker niet mag missen wanneer je een reis naar Vietnam maakt!

Lees ook...