Op culinaire ontdekking met Peppe Giacomazza in Via Emilia

Onze Italiaanse njam! chef Peppe Giacomazza gaat op culinair avontuur doorheen Emilia Romagna, de buik van Italië, in het nieuwe njam! programma Peppe’s Emilia-Romagna

Met zijn uitgesproken passie voor eten en zijn aanstekelijke Italiaans temprament neemt Peppe ons mee op een reis door deze prachtige regio, bekend om zijn rijke culinaire tradities. In deze aflevering rijdt hij de Via Emilia af, de oude Romeinse weg dwars door Emilia-Romagna. Op zoek naar lokale boeren en producten. 

Heb jij na het zien van deze aflevering zelf zin gekregen om de streek te gaan bezoeken? Wij lijsten voor jou graag de belangrijkste stops, culinaire specialiteiten en bezienswaardigheden langs de Via Emilia op.  

Via Emilia: de lekkerste route 

Ten zuiden van de Via Emilia bevinden zich heel wat boeren die, in de stilte van de bergen, prachtige smaken laten rijpen. En laat dat nu net zijn waar Peppe naar op zoek is tijdens zijn trip.

In deze aflevering snuift hij daarom de geuren en kleuren van het landelijke Emilia-Romagna op, want die zijn puur natuur!

Het culinaire Via Emilia

Parmigiano reggiano: de keizer der kazen

Één van de bekendste producten uit Emilia-Romagna is zonder twijfel de Parmigiano reggiano, bij ons bekend als Parmezaanse kaas. Er zouden zo’n 500 kleine kaasboeren in de regio zitten die per jaar bijna 3 miljoen kazen produceren.

Peppe brengt een bezoek aan één van hen, boerderij La Villa. Een kaasmaker die alles zelf doet in de schakel, helemaal circulair én bio. Van koeien tot kaas, van groen gras in de zomer tot het graan dat ze zelf malen.

Peppe ontmoet er in de stallen Carlo, die hem het volledige productie proces uit de doeken doet. Daarna verplaatsen ze zich naar het boerderij winkeltje, waar Peppe kan proeven van deze overheerlijke lekkernij. En Peppe zou Peppe niet zijn als hij geen stukje meenam voor bij zijn gerecht vandaag natuurlijk.

Bloem: het hart van de Italiaanse keuken 

Peppe’s volgende stop in landelijk Italië is ‘Agricola Bergamina’. Een boerderij die opvalt omwille van zijn rijke velden met gerst, zijn schapenwei, kippen, serres, moestuin… Kortom, alles wat Peppe’s culinair hart begeert. Hij maakt er kennis met Gianlucaen en laat zich door hem inspireren voor het gerecht van vandaag, Tigelle! Een soort streetfood, typisch voor de regio, ook bekend als Crescentine. Daarvoor koopt Peppe bloem, wortelen, snijbiet en look in het winkeltje van Bergamina. In deze winkel verkopen ze uitsluitend eigen gekweekte producten. Puur natuur, om echt gelukkig van te worden! 

Tortellini: pasta kussentjes 

Peppe reist verder door de Apennijnen, het gebergte dat zich majestueus uitstrekt door Italië en de Emilia-Romagna regio doorkruist. Dit prachtige landschap, dat bekend staat om zijn groene valleien, kristalheldere rivieren en authentieke dorpjes, biedt een welkome afwisseling op de stadsdrukte van Modena, Bologna en Parma. 

De Apennijnen, zijn een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Maar ook voor culinaire liefhebbers is dit de plaats bij uitstek om op ontdekking te gaan. Peppe ontdekt hier niet alleen de adembenemende uitzichten, maar ook de lokale bergkeuken, die zich onderscheidt door eenvoudige maar overheerlijke gerechten. 

De regio bevat namelijk een schatkist aan traditionele recepten, bewaakt door die heerlijke Nonna’s. Denk maar aan tortellini. Deze kleine, gevulde pastakringeltjes hebben niet alleen een rijke smaak, maar ook een boeiende geschiedenis die diep verweven is met de cultuur van de streek. Elke familie in deze regio heeft zo wat haar eigen recept. Peppe bezoekt de familie van Andrea Teglia, zijn leverancier van streekproducten uit Emilia-Romagna. Hij proeft er van hun authentieke tortellini familierecept, gemaakt door de nonna van Andrea. 

Wat valt er te ontdekken langs de Via Emilia, naast het culinaire? 

Via Emilia, de oude Romeinse weg, die al sinds 187 v.Chr. de steden van Emilia-Romagna verbindt, loopt als een levensader door de regio en brengt reizigers niet alleen naar de culinaire hotspots, maar ook langs prachtige bezienswaardigheden die de rijke geschiedenis en cultuur van Italië weerspiegelen. Wij geven je drie onvergetelijke stops op deze route die je niet mag missen.

Rocca Sanvitale in Fontanellato

Een van de mooiste kastelen in Emilia-Romagna is de Rocca Sanvitale in Fontanellato. 

Deze 13e-eeuwse burcht wordt omringd door wijde grachten omdat ze oorspronkelijk bedoeld was als een verdedigingsgebouw. Later werd het de residentiele woning van de adellijke familie Sanvitale. Na het overleiden van de familie Sanvitale, werd het gemeentehuis van Fontanellato ondergebracht in dit indrukwekkende gebouw. Een deel van het gebouw doet vandaag de dag dienst als museum waar je o.a. fresco’s van Parmigianino en een portrettengalerij van de familie Sanvitale kan bewonderen.

Piacenza

Piacenza, gelegen aan de westelijke kant van de Via Emilia, is een stad doordrenkt van geschiedenis en charme. Wanneer je de Via Emilia afrijdt is het dus zeker een tussenstop waard.

Je vindt er ondermeer de Kathedraal van Piacenza, een prachtig voorbeeld van Romaanse architectuur. Gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw, wordt deze kathedraal gekenmerkt door zijn indrukwekkende voorgevel van marmer uit Verona. Een echte must dus voor de cultuurliefhebben die tussen de natuurwandelingen door graag wat architectuur opsnuift.

Ook de Piazza Cavalli, het bekendste plein van de stad, is op zich al reden genoeg om de stad te bezoeken. Naast twee ruiterstandbeelden bevindt zich op het plein ook de dertiende-eeuwse Palazzo Gotico.

De Palazzo heeft een gevel die bestaat uit twee delen: het onderste deel is een portico. Net zoals de kathedraal bestaat deze uit grote bogen met marmer uit Verona. Het bevenste deel van de palazzo bestaat dan weer uit rode stenen.

Ravenna: een kustplaats met zoveel om te beleven 

Tijdens je route langs de Via Emilia raden we sterk aan om een kleine omweg te maken en halte te houden in de kuststad Ravenna, gelegen aan de Adriatische kust. Er valt immers heel wat te beleven in deze stad. Onze favoriet is het Theodorisch mausoleum. Het mausoleum, gebouwd in 520 na Christus als begraafplaats voor Theodorik de Grote is zeer impressionant. Maar het is toch vooral het aanliggende park waardoor wij volledig in vakantie modus komen.

Ook het graf van de Italiaanse schrijver Dante Alighieri bevindt zich in Ravenna. Het is gelegen in een klein, bescheiden tempelachtig gebouw en vormt een pelgrimsoord voor liefhebbers van literatuur en cultuur. Zeker de moeite om te bezoeken dus, want Dante was uiteindelijk toch de "Vader van de Italiaanse taal".

Wil je na al die cultuur en het plattelandsleven nog even genieten van een zeebriesje? Dan ben je in Ravenna op de juiste bestemming. Leg je languit op het strand langs de Adriatische kust of geniet van de vele leuke restaurants om uit te proberen.

Je ziet het de Via Emilia is niet zomaar een weg, het is een reis door de tijd, waar elke stad, elk dorp en elke familie zijn eigen unieke verhaal vertelt. Of het nu gaat om de majestueuze kathedraal van Piacenza, de tortellini in de Apennijnen of de authentieke Parmigiano reggiano van een locale kaasboer… elke stop langs deze historische route biedt een nieuwe laag aan (culinaire) cultuur, kunst en geschiedenis. Peppe heeft ons alvast de weg getoond naar enkele van de verborgen schatten op deze route. Ben je klaar om zelf op ontdekking te gaan? Andiamo!

Lees ook...