Reis naar Zuid-Afrika gepland? De kans dat je daar gigantisch lekker gaat eten is behoorlijk groot. De eetcultuur is al even divers als het land zelf en met hun liefde voor barbecue kunnen carnivoren al helemaal in hun handjes klappen.
Simpel maar gesofisticeerd
Zoals dat met veel wereldkeukens gaat, is ook Zuid-Afrikaans eten gekleurd door de invloeden van kolonisten. Dat heeft geleid tot een unieke mix van culturele invloeden: van Frans, Nederlands en Duits tot Indonesisch, Maleisisch en Indiaas.
Grofweg zou je de gerechten daardoor kunnen bestempelen als Europees geaard met Oosterse kruiden en smaken. Kenners omschrijven de Zuid-Afrikaanse gerechten bovendien als simpel maar gesofisticeerd. Klinkt interessant? Is het ook.
Braai, braai, braai!
Zuid-Afrikanen houden van vlees! Weekends zijn daar namelijk onlosmakelijk verbonden aan braai, het Zuid-Afrikaanse antwoord op barbecue. Gemarineerde kip, gepeperde steaks, spareribs, worstjes… Met de nodige specerijenjasjes worden ze daarna geroosterd op open vuur.
Naast een culinair walhalla is dat ook een socaal gebeuren: braai is er om families en vriendenkringen samen te brengen en om bij te praten in een informele setting.
Ook vis is populair
Niet zo van het vlees, wel visliefhebber? Ook dan kun je in Zuid-Afrika je hart ophalen: de kust in Kaapstad leent zich goed voor het vangen van snoek en andere vissoorten. En yes: dat doen de Zuid-Afrikanen dan ook.
Ook vis wordt geregeld ‘gebraaid’ op open vuur, al wordt ‘ie er ook weer vaak gepureerd tot vispaté of met een tempurabeslagje gefrituurd tot fish & chips. En dan is er ook nog gepekelde vis, waarbij yellowtail of heek wordt ingelegd in zuur en daarna overgoten wordt met curry. Lekker met een stukje baguette om te soppen.
Indiase invloeden
Met een gigantische Indiase gemeenschap in Durban – één van de grootste ter wereld buiten die in India zelf – hoeft het niet te verbazen dat de Zuid-Afrikaanse eetcultuur ook heel wat Indiase invloeden kent. Een schoolvoorbeeld daarvan is bunny chow: een streetfood klassieker uit Durban. Bunny chow heeft ondanks de naam niks te maken met konijn. Het gaat om een uitgehold brood dat gevuld wordt met curry.
Traditionele versies bevatten vaak kip of rund, al leent het gerecht zich ook goed voor variaties als lam of vis. Qua smaakmakers zijn komijn, gember, steranijs en kerriepoeder de meest gebruikelijke. Bunny chow is comfort food tot en met! En hoe hard je ook zult knoeien, volgens de regels eet je de curry met je handen. Het brood hoor je dan in stukken te breken en te gebruiken als opscheplepel. Verder zijn ook samosa’s, chutney’s en masala’s illustraties van Indiase invloeden.
Van biltong tot bobotie: bekende Afrikaanse gerechten
Om het compleet te maken hier ook nog een overzicht van andere bekende Zuid-Afrikaanse gerechten:
En dan zijn er nog de wijnen…
En dan zijn er nog die fantastische Zuid-Afrikaanse wijnen, die je in al hun glorie kunt proeven wanneer je jezelf opgeeft voor een wijnproeverij in één van de wijnregio’s als Stellenbosch, Franschhoek of Swartland.
Zuid-Afrikaanse wijnen zijn een wereld op zich en zijn een geweldige toevoeging aan al dat lekkere eten. Kan Zuid-Afrika daarmee een geweldige culinaire bestemming genoemd worden? Absoluut.