Ontdek de Poolse keuken

Foodie Winnie is gek op wereldse gerechten en exotische ingrediënten. Daarom deelt ze elke maand met ons de specialiteiten van één bepaalde keuken. Welke recepten zijn de moeite waard om eens uit te proberen? En welke ingrediënten dien je daarvoor op de kop te tikken? Deze maand ontdekken we samen met haar de Poolse keuken!

Mogen we even een voorspelling doen, dan vermoeden we dat Oost-Europese keukens de komende jaren nog meer aan populariteit zullen willen. Zo ook de Poolse! Want hoewel die nog maar weinig vertegenwoordigd is in onze horecacultuur, komt er heel wat lekkers uit die hoek. 

Polen is Oostelijk gesitueerd en dat betekent: koude. Dat heel wat gerechten daardoor een extra groot comfortfoodgehalte hebben, is daar een positief gevolg van. Eten moe(s)t namelijk vooral verwarmen en kracht bieden, wat geleid heeft tot een culinair repertoire vol hartverwarmende kost. 

Pierogi

Over het algemeen wordt in Polen daarom gewerkt met vullende ingrediënten als brood, aardappelen en vlees. Pierogi zijn daarvan een goed – en misschien wel het bekendste – voorbeeld. Deze deegkussentjes zijn te vergelijken met Chinese of Japanse dumplings en dan weet je al dat het om verslavend lekkere hapjes gaat. 

Het deeg is vrij eenvoudig en wordt gemaakt op basis van tarwebloem. Qua vulling is die met aardappelpuree en kaas (kluski śląskie) de meest gebruikelijke, maar ook vlees, paddenstoelen en zoete opties zijn mogelijk. Voor kluski śląskie wordt een zachte, milde weikaas gebruikt, vergelijkbaar met cottage cheese. Recepten van in de VS gevestigde Polen bevatten dan weer vaak een scherpe cheddar. 

De kracht van pierogi zit ‘m in het feit dat de deegkussentjes na vullen eerst worden gekookt en daarna nog eens worden gebakken in een flinke klont boter. Het serveren gebeurt vervolgens met zure room, gekarameliseerde uien en/of spekjes. Vullend, hartig en ontzettend lekker. Vraag een gemiddelde Pool naar zijn favoriete gerecht en de kans is groot dat pierogi als eerste genoemd worden. 

Andere bekende Poolse gerechten

Wat naast pierogi nog meer op de plank komt? Genoeg andere lekkere opties!

-Zapiekanka: zeggen wij pizzabaguette, dan zeggen Polen Zapiekanka. Deze open sandwich wordt er als streetfood verkocht en bestaat uit een opengesneden stuk stokbrood met toppings als champignons, kaas en sauzen. 

-Kotlet Shabowy: een klassiek hoofdgerecht dat lijkt op schnitzel. Gepaneerde varkenskotelet dus. Meestal met geserveerd met aardappelpuree, salade en compote, al heeft elke familie wel zijn eigen recept. 

-Zurek: soep van bottenbouillon met worst, spek, een hardgekookt eitje en groenten. Het heeft een karakteristieke zure smaak dus je moet ervan houden, maar het is zeker het proberen waard. Pasen is een typische gelegenheid om zurek op tafel te zetten, al dan niet met zelfgemaakt brood of knapperige croutons. 

-Galumpkis: geblancheerde koolrolletjes gevuld met gehakt, rijst, ui en specerijen. Aardappelpuree en tomatensaus zijn gebruikelijke bijgerechten in de winter, al doen ze het ook goed bij rauwe groenten bij warmer weer. 

-Bigos: zuurkool, varkensworst, champignons en ui vormen samen deze Poolse klassieker die ‘lekkerder wordt met de tijd’. Bigos is een soort jachtstoofpot die vaak centraal op tafel staat bij grootschalige familiebijeenkomsten. 

Geen wijn maar wodka!

En tot slot: waar Fransen hun wijn hebben, hebben de Polen wodka. De sterke drank zit diepgeworteld in de Poolse eetcultuur en wordt beschouwd als hun nationale drank. Wodkaproeverijen zijn dan ook een populaire activiteit onder toeristen en de kans is groot dat je de drank zo op een heel andere manier leert kennen. 

Zo zijn er ter plaatse veel wodka’s met een smaakje te vinden: van walnoot tot kers, pruim of hazelnoot (die smaakt een beetje naar Nutella). Sterke drank niet je ding? Ook warm bier is typisch Pools: hiervoor wordt bier verwarmd met gelijkaardige smaakmakers als glühwein. Genoeg blijven eten tijdens dit soort proeverijen is wel aan te raden, en met bovenstaand lijstje weet je inmiddels wat je moet bestellen… 

Lees ook...