Ontdek “Belgium Finest Products” tijdens Open Producenten Dag

We schreven het eerder reeds: op 1 oktober ging het Flanders Food Festival van start. Met dit unieke evenement wilt Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met Horeca Vlaanderen en VVSG, Culinair Vlaanderen op de kaart zetten. Njam! is officiële partner en wij berichten je dan ook graag over alles wat erop het overheerlijke programma staat. Een van de belangrijkste onderdelen is de “Open Producenten dag”.

Eigen kweek: beter en lekkerder

Lokale voeding is een win-win. Voor jezelf en voor de maatschappij. Want lokaal gekweekte producten zijn niet alleen gezonder, ze dragen ook bij aan de lokale economie en hebben vaak een positieve invloed op de klimaatverandering. Bovendien zijn onze eigen, lokale producten ook gewoon veel lekkerder! Om al die positieve elementen in de verf te zetten, zet Flanders Food Festival samen met onder meer VLAM, Vlaio en Fevia een eerste editie van de “Open Producenten Dag” op. Of beter, “dagen’, want zowel op zaterdag 23 als zondag 24 oktober 2021 kan je onze allerlekkerste producten op een bijzondere manier beter leren kennen.

Een unieke kijk achter de schermen

Gedurende dat hele weekend kan je bij ongeveer honderd lokale producenten, boeren, kwekers en telers een kijkje nemen achter de schermen. Dat is zonder meer een unieke kans, want vele van deze bedrijven zijn vaak niet voor het publiek toegankelijk. Het blijft daarbij natuurlijk niet alleen bij kijken: je zal ook kunnen proeven, kunnen luisteren naar hun verhalen en zelfs kunnen deelnemen aan sommige productieprocessen.

Waar naartoe?

Op de website openproducentdag.be kan je via de handige zoektool gemakkelijk een weg vinden tussen de ongeveer honderd adressen. Wij zouden echter njam! niet zijn, mochten we jullie niet inspireren met enkele tips:

  • Bezoek aan wijndomein Thilesna (Dilsen-Stokkem). Belgische wijnen zijn hot! Dat kan je zelf ervaren tijdens dit unieke bezoek. Wijndomein Thilesna is gelegen in het historische dorpscentrum van Dilsen en omvat 1,5 ha wijnstokken. Deze regio is een van de droogste en zonnigste regio’s van ons land, en dat brengt wijnen voort met minerale, frisse aroma’s. Je kan er tijdens je bezoek de wijnen proeven die gemaakt worden van de druivenrassen Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Riesling en Pinot Noir.
  • Maak je eigen paté (Oostende). Bij Deschildre Streekproducten kan je op 23 oktober terecht voor een workshop paté maken. Deze producent van charcuterie heeft maar liefst 5 erkenningen door de VLAM (bloeling, boerenham, hoofdvlees, filet d'anvers van het rode ras, zwienemutsen) en 30 door 100% West-Vlaams. Het is de eerste en enige producent die zeewier als zoutvervanger gebruikt in de bereiding van charcuterie. En geef toe, wie wilt er nu niet weten hoe paté eigenlijk gemaakt wordt?
  • Beleef Breydel: van Stal tot Bord (Gavere). Breydel, dat is 100 % duurzaam varkensvlees: van stal tot bord. Het bedrijft maakt ambachtelijke, duurzaam bereide delicatessen van hun heerlijke en lokaal gekweekte varkens. De ham is hun bekendste product, maar tijdens deze rondleiding op 23 of 24 oktober zal je nog veel meer heerlijke producten kunnen ontdekken.
  • Bloeitijd @ Belgische saffraan (Herentals): wist je dat er in België ook saffraan geproduceerd wordt? Dit rode goud wordt sinds 2012 gekweekt door Linda en Marc in de Kempen. Het duo won ondertussen al verschillende prijzen met hun saffraan en hun producten reisden al mee met topchef Seppe Nobels naar Bejing en Moskou. Momenteel bloeien de bloemen volop en je kan de saffraanvelden tijdens Open Producenten Dag dan ook bezoeken tijdens de mooiste tijd van het jaar. Er worden ook heerlijke saffraan hapjes voorzien.
  • Brouwerijbezoek aan brouwerij Oud Beersel in Beersel. Op zaterdag 23 oktober kan je in de bekende brouwerij Oud Beersel terecht voor een unieke rondleiding.  Deze brouwerij bestaat reeds sinds 1882 en is één van de laatste authentieke lambiekbrouwerijen in België. Er wordt volgens aloude traditie lambiek gebrouwen en die is ondertussen bekend tot ver over de landgrenzen heen. Je zal er (natuurlijk) ook alle heerlijke bieren kunnen proeven!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...

s