Oesters eten voor beginners: zo word je een kenner

De één vindt ze heerlijk, de ander moet niets van weten van dit goud uit de zee. In het oesterkamp is nu eenmaal geen grijze zone te bespeuren. Behoor je tot het kamp van de liefhebbers? Dan ben je vast benieuwd naar onze tips om oesters te eten als een kenner. En dat begint met het juiste taalgebruik.

oesters eten

Zeg niet: “Deze oester smaakt zout”

... want dan val je meteen door de mand. Over oesters praat je namelijk in poëtische termen. Dat is logisch, want een oester is niet voor niets een gastronomische lekkernij. Oesters hebben vele smaakschakeringen. Afhankelijk van de soort smaken ze zilt, metaalachtig of zelfs zoet. Wil je de smaak van je oester deskundig beschrijven, dan verwijs je dus naar ‘het zilte van de zee’, ‘een koperen nasmaak’ of ‘een zoete toets van meloen’.

Zeg niet: “Wat een grote oester!”

Beschrijvingen van de grootte doen niet ter zake wanneer je oesters proeft. Het is veel interessanter om de textuur te beschrijven. Is de oester stevig van structuur? Of eerder zacht? Misschien zelfs taai? Net zoals je in vissoorten grote smaak- en textuurverschillen proeft, proef je die ook in oesters.

Tip: Weet je niet welke oesters te bestellen in het restaurant? Leg dan uit aan de maître d’hotel welke smaken je verkiest (zout, zoet, bitter?), en vraag om advies bij de soorten oesters op de kaart.

Warme of koude oesters eten?

Puristen hebben hun oesters het liefst koud, rauw en recht uit de zee. Desgewenst kun je er een beetje citroensap of wat zwarte peper aan toevoegen. Maak de oester eerst los met je vork en haal ze vervolgens uit de schelp of slurp ze rechtstreeks uit de schelp op. Wil je de smaak ten volle ervaren? Slik de oester dan niet meteen door. Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden. Integendeel, dat zorgt ervoor dat de pure en intense smaak volledig vrijkomt.

Oesters lenen zich ook goed voor warme bereidingen. Gegratineerde oesters zijn heel populair, omdat je ze makkelijk zelf kunt klaarmaken. Je haalt de oesters uit hun schelp en blancheert ze enkele minuten in hun eigen vocht. Daarna leg je de oesters apart en gebruik je het oestervocht als basis voor een (champagne)sausje. Nog wat gemalen kaas eroverheen en ze kunnen zo de oven in.

Inspiratie voor een koude oesterbereiding met Aziatische toets vind je in dit oestergerecht met nori en koriander. Je komt verfijnd uit de hoek als je deze oesters met appel-dillesaus serveert, en met deze eenvoudige salade van oesters met croutons en spekjes verleid je zelfs de meest onwillige oestereter om deze schaaldieren toch eens een kans te geven.

Lees ook...