Maak zelf je confituur

Wie een moestuin heeft, zal het beamen: je krijgt de vruchten deze tijd van het jaar amper geplukt en opgegeten, zo veel zijn het er. Zonde om dat allemaal verloren te laten gaan, toch? Daarom: maak er confituur van. Zo bewaar je het beste van nu in een potje voor straks.

confituur

De basis: 1 kg suiker, 1 kg fruit

Confituur maken is een beetje zoals soep maken: heel simpel eens je het onder de knie hebt. Voor dummies: de basisverhouding is 1 kg (gelei)suiker voor 1 kg 'zuiver' fruit (dus zonder schillen, pitten etc.). Er zijn ook tal van recepten met minder suiker (één derde van het fruit), dus het is even uittesten wat jij het lekkerste vindt. Bedenk wel: hoe meer suiker, hoe langer je confituur bewaart en hoe beter hij bindt.

Het basisrecept

Doe suiker en fruit samen in een pot, laat een tijdje inkoken en roer geregeld. Als de confituur klaar is (dat zie je aan het schuim dat erop komt en de geleiachtige structuur), giet je 'm in een gesteriliseerde bokaal en zet 'm omgekeerd op een natte handdoek. Vergeet de randjes niet af te vegen vooraleer je het deksel erop draait, die kunnen beschimmelen. Hard fruit? Kook het dan eerst even vooraleer je de suiker erbij doet.

Gelukt? Begin dan aan het betere werk

Als je een potje met één vrucht gemaakt hebt (bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, vijgen...), dan kun je beginnen variëren met verschillende soorten fruit, kruiden en zelfs alcohol erbij. De combinaties zijn eindeloos, maar dit zijn onze favorieten: pruimen + gember, ananas + mango, appel + rozemarijn + honing, kersen + citroenmelisse + jenever. Ook een topcombinatie: aardbeien en rabarber met basilicum van Michaël Vrijmoed.

Pimp je potje

Zelfgemaakt proeft niet alleen lekkerder, het ziet er ook een stuk leuker uit op je ontbijttafel. Enkele tips:

• Maak zelf je confituurstickers. Neem een groot, wit etiket, knip er een strook uit, schrijf in vrolijke letters wat erin zit en kleef schuin over je potje.

• Wat ook altijd werkt, is een klassiek schooletiket dat je gebruikt voor de schriftjes van je kinderen. Ouderwets gezellig!

• Washitape is zo'n allrounder om dingen mee te versieren, dus óók je confituurpotten. Kleef een grote ronde sticker op je pot. Kleef daarna een lintje washitape van aan je sticker tot op het deksel. Eens je pot geopend, haal je de washitape eraf.

• In plaats van een sticker, kun je er ook een labeltje aan hangen. Neem een (oud) stukje stof, knip er een cirkel groter dan het deksel uit en maak dat met een touwtje vast rond de pot. Daaraan hang je een zelfgemaakt kaartje 'handmade with love'. Ook leuk om cadeau te geven!

Confituur zonder suiker?

Nu suiker stilaan de status van asbest verworven heeft, is het een veelgestelde vraag: kun je ook confituur maken zonder suiker? Simpel is het niet, want zowat de helft van je pot bestaat uit suiker. En die zorgt niet alleen voor de smaak, maar ook voor de binding en de bewaring. Een pot confituur met de helft suiker kun je tot een jaar bewaren uit de koelkast. Toch zijn er alternatieven. Als je een halve kilo fruit gebruikt, kun je voor de zoete smaak bijvoorbeeld stevia gebruiken (40 g). Voor de binding is PecPlus van Imperial (10 g) een optie. Het proberen waard!

Lees ook...