Maak kennis met Ottolenghi en de (groenten)keuken van het Midden-Oosten

Yotam Ottolenghi groeide op korte tijd uit tot een culinaire superster. Yotam is van Israëlisch-Britse afkomst en maakte furore met zijn Midden-Oosterse keuken gebaseerd op groenten. In 2019 gaf hij een lezing in ons land en die was het snelst uitverkochte evenement in de geschiedenis van de evenementzaal “Vooruit” in Gent. Zijn kookboeken zijn miljoenen keren verkocht en ook zijn (afhaal)restaurants doen het fantastisch. Maar wat maakt Yotam Ottolenghi zo bijzonder? Wij zochten het voor jullie uit en presenteren jullie onze bevindingen aan de hand van enkele typerende karakteristieken. Het beste nieuws? Vanaf 18 juli krijgt Yotam Ottolenghi ook een plaatsje op njam!.

Internationale achtergrond 

Yotam Ottolenghi is de zoon van een Italiaanse chemieprofessor en een Duitse schooldirectrice. Hij groeide op in Israël en verhuisde op volwassen leeftijd naar Amsterdam en nadien London. In die laatste stad volgde hij zijn koksopleiding en opende hij zijn eerste afhaalrestaurant. Zijn zeer internationale achtergrond maakt van Ottolenghi een echte wereldburger én wereldkok.

Geënt op de keuken van het Midden-Oosten 

Voor zijn keukenfilosofie kiest Ottolenghi echter vooral voor de Midden-Oosterse keuken. Zijn Israëlische roots spelen daar dus de hoofdrol. Hij heeft verschillende zeer succesvolle kookboeken waarmee hij de lezers kennis wil laten maken met deze keuken. Het boek “Plenty” staat zelfs op de veertigste plaats van de “top 50 beste kookboeken aller tijden” van The Guardian. Het boek focust vooral op Midden-Oosterse gerechten gemaakt van groenten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Die combinatie groeide uit tot Ottolenghi’s signatuur.

De man die aubergines cool maakte 

Ottolenghi wordt vaak gezien als de man die verschillende soorten groenten terug cool maakte. Zijn keuken staat inderdaad bekend voor het gebruik van groenten, al is ze niet uitsluitend vegetarisch. Een van de ingrediënten die Ottolenghi het meest gebruikt, zijn aubergines. Hij creëerde verschillende recepten die zo succesvol werden dat er weleens gezegd wordt dat Ottolenghi de aubergine (terug) cool maakte. Daarvoor combineert hij de groente op originele wijze met ingrediënten zoals granaatappel of karnemelk. Ook Za’atar, Tahin en granaatappel zijn ingrediënten die onder invloed van Ottolenghi’s bekendheid populairder werden.

Geen typische chef 

Yotam Ottolenghi is geen typische chef. Zo is hij autodidact en ging hij pas op z’n dertigste professioneel in de restaurantsector werken. Zijn keukenaanpak is ook verschillend van vele andere professionele chefs. Hij gebruikt in zijn gerechten veel ingrediënten, maar zegt daarbij dat het geen probleem is als je een ingrediënt niet in huis zou hebben en dat zou weglaten. Zijn aanpak is toegankelijk en vooral inspirerend. Hij doet dingen met groenten die de meeste mensen nog nooit gezien hebben.

Ontspannen ondernemer

Ook op ondernemersgebied is Yotam Ottolenghi zeer succesvol. Hij heeft zijn kookboeken, die al miljoenen keren over de toonbank gingen. In 2002 startte hij met zijn eerste afhaalrestaurant “Ottolenghi deli”, waar hij originele patisserie en heerlijke salades verkoopt. Ondertussen bestaan er reeds verschillende vestigingen. In 2011 richtte hij NOPI op, zijn eerste restaurant waar hij Midden-Oosterse gerechten met een Aziatisch accent serveert. De laatste aanwinst van de Ottolenghi-groep is ROVI, een restaurant waar groenten centraal staan, maar met een focus op fermentatie en koken boven vuur. De restaurants van Ottolenghi staan naast het eten ook gekend voor hun prachtige, gezellige interieur en de kleurrijke presentatie van de gerechten. Yottam Ottolenghi is duidelijk een drukke ondernemer, maar staat tegelijkertijd bekend om zijn rustige uitstraling. Die rust geeft hij graag door, want Yottam is ook pilatesleraar.

Binnenkort op… njam!

Afsluiten doen we met groots nieuws: vanaf 18 juli zal je Yotam Ottolenghi’s kookkunsten kunnen bewonderen op njam! in het programma Ottolenghi's Meditterranean Feast. 

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...