Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Ontdek hier haar zoete ontdekkingen in Indonesië!
Wat is Luwak koffie?
Indonesië staat bekend om zijn unieke koffie, een van de meest gegeerde soorten is Luwak-koffie, ook wel bekend als civetkoffie. Deze koffie wordt op een unieke en enigszins eigenaardige manier gemaakt, waardoor het een van de duurste koffiesoorten ter wereld is.
Tijdens het productieproces van Luwak-koffie worden de uitwerpselen van de Aziatische civetkat, een klein dier dat koffiebonen eet, verzameld. De koffiebonen gaan door het spijsverteringssysteem waar ze fermenteren en unieke smaken aan de koffie geven. De koffiebonen worden vervolgens uit de uitwerpselen gehaald, schoongemaakt en geroosterd om zo een unieke smaak te creëren.
Het smaakprofiel van Luwak koffie
Ondanks de speciale productiemethode, wordt Luwak-koffie zeer gewaardeerd om zijn zachte smaak. De koffie heeft een kenmerkend smaakprofiel: chocolade toetsen, nootachtig en fruitig. Deze smaken zijn te danken aan het fermentatieproces dat in de maag van de civetkatten plaatsvindt.
Wat is het verschil tussen Luwak koffie en gewone koffie?
De zachtheid van deze koffie is niet te vergelijken met normale koffie. Normale koffie heeft de neiging om een bittere nasmaak achter te laten waar Luwak koffie dit niet heeft. Ook het gehalte cafeïne verschilt in beide koffies, Luwak koffie heeft een lager cafeïnegehalte dan een doorsnee tasje arabica koffie.
Kritiek op Luwak koffie
De productie van Luwak-koffie wordt vaak bekritiseerd door voorstanders van dierenwelzijn, aangezien de civetkatten vaak gevangen worden gehouden en gedwongen worden om koffiebonen te eten, om zo meer koffie te produceren. Daarom is het belangrijk dat je op zoek gaat naar merken die ethisch en duurzaam te werk gaan om Luwak-koffie te produceren. Een koffieplantage waar de civetkatten bijvoorbeeld vrij kunnen rondlopen en niet in kooien gevangen worden gehouden.
Luwak koffie is dus een unieke koffie variëteit die wereldbekend staat om zijn zachte smaken en ietwat vreemde productiemethode. De koffiebonen kunnen voor tot wel 1300 Dollar per kilogram verkocht worden!
Ik ben in ieder geval blij dat ik deze Indonesische specialiteit heb uitgetest, maar geef mij toch maar een gewoon tasje koffie!