Klaar om te genieten? Met deze wijnglazen maak je het verschil!

De feestdagen komen eraan, en dat zullen we geweten hebben. De winkelrekken liggen al vol met eindejaarslekkernijen en de heerlijke feestrecepten vliegen je om de oren. Maar een stijlvol kerstdiner is natuurlijk pas geslaagd als ook de wijn in de smaak valt. En dan hebben we het niet alleen over de kwaliteit van de fles, maar ook over de wijnglazen. Die maken of kraken je smaaksensatie en zijn dus allerminst bijzaak. Benieuwd welk type wijnglas het best bij je kerstplannen past? Ons overzicht helpt je op weg!

wijnglazen

Grote of kleine wijnglazen?

Een van de doorslaggevende eigenschappen van een wijnglas is zonder twijfel de vorm. Die bepaalt op welke manier de aroma’s van de wijn vrijkomen. Hoe groter het glas, hoe meer zuurstof de wijn krijgt en hoe beter het bouquet tot zijn recht komt. Vandaar dat rode wijnglazen doorgaans iets groter zijn dan witte wijnglazen. Rode wijnen hebben een bijzonder breed aromapalet, terwijl witte wijnen koeler geserveerd worden en minder diepe geuren ontwikkelen. Een kleiner glas laat de fruitigheid van witte wijn beter tot uiting komen. Toch schenken sommeliers ook witte wijn almaar vaker in grote glazen. Die garanderen een grotere smaakbeleving en laten de wijn beter rondwalsen. Door de wijn in het glas even te laten walsen, komen de aroma’s makkelijker vrij.

Tip: de concentratie van wijnaroma’s wordt extra benadrukt door een smalle koker. Geef daarom de voorkeur aan een wijnglas in tulpvorm.

Gekleurde wijnglazen: liever niet

Terwijl de vorm van een wijnglas een bewezen effect heeft op de smaak en aroma’s van je wijn, hebben andere eigenschappen dan weer een psychologisch effect. Wijn is en blijft een luxeproduct, en dat drink je het liefst uit een luxueus glas. Maar opgelet: zelfs een luxueus glas houdt het bij klassevolle soberheid. Probeer niet te veel te experimenteren met felle kleuren of speciale prints. Het belangrijkste is dat je de wijn in al zijn glorie kunt bewonderen, inclusief zijn natuurlijke kleur. Wil je toch graag een gekleurd glas? Beperk je dan tot een gekleurde steel.

Kristallen wijnglazen voor net dat tikkeltje extra

Een derde belangrijke factor is de materie van het wijnglas. Wijnglazen uit glas zijn goedkoper dan kristallen wijnglazen, maar het effect op je smaaksensatie is navenant. Glazen uit kristal zijn het helderst, waardoor je de natuurlijke kleur van de wijn het best te zien krijgt. Maar daar houdt het niet op. Kenners spreken wel eens over de zogeheten ‘geur van glas’, die de wijnaroma’s vertroebelt. Dat is te wijten aan het feit dat glas oneffener is dan kristal, waardoor er kleine vuilrestjes aan het wijnglas blijven plakken.

Ten slotte nog één belangrijke vuistregel: behandel je wijnglazen met de nodige zorg. Een prachtig opgeblonken glas maakt je feestdiner helemaal af!

Lees ook...