Ingrediënt in de kijker: Sal de Maras

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Lees hier alles over haar ontdekkingen in Peru!

Sal de Maras, Peruaans zout uit de Sacred Valley

Tijdens mijn reis door Peru bezocht ik de Sacred Valley die in de buurt van Cuzco ligt. Deze vallei staat bekend om zijn rijke Inca-geschiedenis. Naast de vele andere stops ging ik ook naar de Salinas de Maras. Op deze plek bouwden de inca’s meer dan 3000 zoutterrassen op een indrukwekkende manier. De terrassen liggen op 3200 meter hoogte, er wordt  tot op de dag van vandaag nog steeds zout gekweekt! 

Om de 28 dagen worden alle terrassen ontgonnen in verschillende lagen. Je hebt een laag dat voor keukenzout gebruikt wordt, een laag voor huishoud zout en een laag die enkel voor industrie gebruikt wordt. Een zoutterras in Maras bekomen is niet zo gemakkelijk, de terrassen worden uitsluitend doorgegeven van vader op zoon en blijven dus in de familie. De enige manier is dus door te trouwen met iemand uit een familie die een terras heeft ;) 

De traditionele manier om het zout te ontginnen is door het eerst met de voeten te vermalen, van het terras te schrapen en nadien door een zeef te halen. Vervolgens worden er 3 verschillende diktes van het zout gemaakt. Heel fijn, middel grof en grof zout.

Het bekendste zout dat je hier kan vinden is het roze Maras zout, een van de bekendste en duurste zouten ter wereld! Lees hier hoe je een overheerlijke brownie kan maken met zout uit Maras en noten! Smakelijk!

Lees ook...