Bij njam! zetten we elk seizoen een lekker product in de kijker. Van anijs tot zuring, van aardappels tot zonnebloemen: de lijst met mooie ingrediënten is zowat eindeloos! Deze maand kiezen we voor rabarber. Deze fascinerende plant wordt al meer dan 5000 jaar lang door de mens gebruikt en je kan er in de keuken alle kanten mee op. Vooral in de zomer houden wij van de friszurige smaak van rabarber. Tijd voor een overzichtje.
Oorsprong
Rabarber is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Siberië. De Chinezen waren zo’n 5000 jaar geleden de eersten die de plant gebruikten. Destijds werden de wortels gebruikt als medicinaal laxeermiddel en dit gebeurt overigens nog steeds. Rond het jaar 1600 werden de stengels voor het eerst gegeten en rond het jaar 1900 begon de teelt van de plant in onze contreien.
Groente of fruit?
Rabarber wordt beschouwd als groente omdat je de stengels ervan eet en deze (meestal) gekookt worden voor consumptie. Bovendien is het een kruidachtige plant uit de duizendknoopfamilie. Culinair kan je er verschillende kanten mee uit: zowel in desserts als in hartige gerechten zorgt deze groente voor een verrassend effect. En ook rabarbersap of -wijn is een voltreffer in de zomer!
Zelf rabarber telen
Rabarber kan je planten vanaf de herfst tot de lente. Je kan de plant zaaien of stekjes kopen om deze zo te planten. Rabarber is een meerjarige plant en groeit vrij gemakkelijk tot een omvangrijke plant. Geef ze dus voldoende ruimte (minimum 1 vierkante meter). In de winter kan je de plant gerust buiten laten staan, knip dan enkel de stengels tot kort tegen de grond.
Oogsten
Oogsten kan vanaf april tot eind juni. Maar omdat de plant vrij snel groeit, kan je soms tot 2 keer per jaar oogsten. Let wel op voor de bladeren, deze zijn niet eetbaar! Je laat ook best enkele stengels staan bij de oogst. De stengels hebben de beste smaak als de bladeren volledig volgroeid zijn (helemaal geopend en weinig vouwen). Ze zijn dan vaak lichtrood van kleur.
Zuur
Rabarber is gekend omwille van de zure smaak. Deze is afkomstig van het oxaalzuur in de plant, een stof die we eveneens terugvinden in zuring en spinazie. De bladeren van de rabarberplant bevatten een hoge dosis oxaalzuur en zijn daardoor giftig.
Schoonmaken en bewaren
Als je rabarber oogst, knip dan de stengels volledig af en verwijder de bladeren. Spoel ze nadien goed af. Verse rabarber kan je ongeveer een week (onverpakt) in de koelkast bewaren. Je kan de stengels ook invriezen nadat je ze gewassen en in stukken gesneden hebt. De schil kan je aan de stengels laten. Let er bij de aankoop (of oogst) op dat de stengels mooi glanzend en goed stevig zijn.
Bereiden
Met rabarber kan je in de keuken op verschillende manieren aan de slag. Je kan de stengels rauw ‘uit het vuistje’ eten, met wat honing of agavesiroop. In Koerdistan strooit men zout over de rauwe stelen en gebruikt men ze op deze manier als snack. Meestal worden de stengels echter eerst gekookt voor consumptie. Je hoeft ze niet te schillen, behalve als de stengels al wat ouder of minder vers zijn. Als je rabarber in een bereiding wilt gebruiken, was je eerst de stelen, snijd je ze vervolgens in stukjes en kook je ze volledig zacht in een pan met een bodem water en wat suiker.
Smakelijk!
Sven van de njam!-redactie