De internationale Negroni Week is nog maar net achter de rug en we vieren alweer feest. Ditmaal staat de Martini in de kijker op World Martini Day (19 juni). Vergis u niet, er is een verschil tussen het merk Martini en de gelijknamige cocktail. ‘Martini’ is een vermouthmerk, ‘The Martini’ is een cocktail op basis van vermouth.
Er zijn vele variaties op de Martini maar de beruchtste is wellicht de Dry Martini. Er wordt vaak beweerd dat je het niveau van een cocktailbar kan meten door een Dry Martini te bestellen. De cocktail is vooral in de Verenigde Staten heel populair, maar dankzij James Bond kent iedereen de Martini. In de boekenreeks van Ian Fleming drinkt Bond meer dan 30 Dry Martini’s. Bond drinkt zijn Martini’s het vaakst met wodka, bijna even vaak met gin en bij gelegenheid zelfs met wodka én gin.
De catchphrase “Shaken, not stirred” klinkt vast bekend in de oren, maar eigenlijk kan de Dry Martini toch best geroerd worden in plaats van geshaket. Cocktails die gemaakt worden met enkel ‘klare dranken’ (dus zonder sappen, zuivel of eiwit) worden bijna altijd geroerd. Bij het shaken wordt er veel lucht toegevoegd aan de mix. Dit wijzigt de textuur van de cocktail aanzienlijk. Bij cocktails met zuivel, eiwit of sappen komt dat de mix ten goede. Maar cocktails zoals de Dry Martini krijgen een aangenamer mondgevoel wanneer ze (correct) gestirred worden in plaats van geshaket.
De ‘Dry’ in Dry Martini duidt aan de cocktail niet te zoet mag zijn. Hoe zoet of hoe bitter de cocktail exact moet zijn, dat is persoonlijke smaak. Wie ‘m graag Bone Dry drinkt, walst enkel even wat droge vermouth in het glas. Wie het toch graag wat zoeter heeft, gebruikt wat meer vermouth of een iets zoetere vermouth.
Onze huis-mixoloog Manuel Wouters maakte in het programma The Art Of Making Cocktails de cocktail voor ons volgens het klassieke recept. Maar het leuke aan de (Dry) Martini is dat er heerlijke variaties gemaakt kunnen worden. We vroegen aan twee jonge, opkomende bartenders om een leuke Martini voor ons uit te werken.
Victoria Dry Martini
Charly Lebrun (26) is bartender bij Le Bistro des Anges in Moeskroen. Tot voor kort combineerde Charly zijn passie voor cocktails met een job als sportjournalist. Sinds het behalen van de nationale finale van de World Class BeLux-competitie gaf Charly zijn job als reporter op om zich fulltime op cocktails te focussen.
Charly bedacht de Victoria Dry Martini, een twist op de gekende Bondklassieker. Hij werkt met witte vermouth en oranjebloesemwater, een ingrediënt dat vaak gebruikt wordt in de Marokkaanse keuken. Het water wordt gedestilleerd uit de blaadjes van de sinaasappelboom.
Ingrediënten:
Recept:
The Gardeners Martini
Thomas Timmermans (21) is de jongste barman in het team van de Antwerpse cocktailbar BelRoy’s Bijou. In de nationale finales van de recentste World Class-competitie behaalde Thomas een prachtig resultaat, een plaats in de Final Four.
Zoals de naam ‘The Gardeners Martini’ al doet vermoeden haalde Thomas inspiratie uit de tuin. Voor deze cocktails infuseerde hij droge vermouth met tuinbonen.
Ingrediënten:
Sezchuanpeper-tinctuur kan je thuis zelf maken. Voor 10 cl meng je 7,5 cl BelRoy’s London Dry Gin met 2,5 cl selderijbitters in een vacuümzak, voeg voor het afsluiten 2 theelepels Sezchuanpeper toe en bewaar de mix gedurende 7 dagen vacuüm.
Sezchuanpeper is een Chinese specerij. Het is geen echte peper en dus ook niet zo pikant. Het geeft een kruidige maar ook frisse toets aan je cocktails of gerechten.
Recept:
Cheers!
Yannick van de njam-redactie.
Instagram: @Yannickvd