Food Freezing: 7 tips en weetjes over het invriezen van voedsel

Voedsel invriezen is een van de handigste manieren om ingrediënten of bereidingen langer te bewaren. Door deze relatief nieuwe bewaartechniek kan je eigenlijk altijd een heel arsenaal aan lekkere ingrediënten en maaltijden in huis hebben. Maar je kan natuurlijk niet alles invriezen, en je houdt best rekening met enkele “basisregels” om niet te veel smaak of textuur te verliezen. In dit artikel zetten we aan de hand van 7 vragen de belangrijkste tips en weetjes over het invriezen van voedsel op een rij.

Wat kan je wel invriezen?

We beginnen met het goede nieuws: je kan heel veel producten invriezen. Denk daarbij aan de meeste soorten ‘vaste’ (niet-liquide) groenten en fruit, vis en vlees, brood, bereide gerechten, soep, kruiden, kazen, boter en deegproducten. Wist je trouwens dat je ook eieren kan invriezen? Belangrijk is dan wel dat je ze eerst klutst of de eidooiers en de eiwitten afzonderlijk invriest. Je kan ze na het ontdooien ook enkel gebruiken in bereidingen waarbij ze goed verhit worden. Ook restjes wijn kan je invriezen indien je ze nadien wilt gebruiken voor sauzen of andere bereidingen. 

Wat kan je niet invriezen?

Er zijn ook producten die je niet kan invriezen. Denk daarbij aan alle ingrediënten die veel water bevatten, zoals tomaten, komkommer of sinaasappels. Wat bij sommige van deze ingrediënten wel kan (zoals tomaten) is ze eerst pureren (of er soep van maken) en nadien invriezen. Producten die kunnen schiften, zoals room en slagroom, kan je ook niet invriezen. Ook zachte kazen zoals ricotta en mozzarella zullen schiften bij het ontdooien. Ten slotte kan je krokante ingrediënten zoals gebakken frietjes of chips ook niet invriezen. Wat natuurlijk wel kan, is daarvan de ongebakken variant (bv. niet gebakken frietjes) invriezen.

Hoe moet je invriezen?

Nu je weet wat je kan invriezen, dien je nog te weten hoe je dat moet doen. Daarbij is het belangrijk om altijd zo snel mogelijk (na aankoop of bereiding) in te vriezen. Zo krijgen bacteriën minder kans om zich te ontwikkelen. Bij groenten geldt over het algemeen dat je ze best eerst even blancheert, dan behouden ze beter hun structuur, kleur en smaak. Nadien laat je ze goed afkoelen en daarna kan je ze invriezen. Dat afkoelen geldt trouwens voor alle warme producten die je wilt invriezen. De vriestemperatuur van je diepvriezer is belangrijk: probeer die altijd rond de -18 graden te houden. Wist je dat producten die op de correcte manier zijn ingevroren, een vergelijkbare voedingswaarde hebben als verse producten? 

Hoe verpak ik best mijn diepvriesproducten?

Het is in de eerste plaats belangrijk dat je de ingrediënten altijd in afzonderlijke verpakkingen invriest. Dat is niet alleen beter voor de houdbaarheid en de smaak, maar ook een stuk gemakkelijker om ze nadien vlot te ontdooien. Kies daarbij voor een verpakking die goed afsluitbaar is, zoals een afsluitbaar doosje of zakje dat je kan toeknijpen. Probeer ook zo weinig mogelijk lucht in de verpakking te hebben. Denk daarnaast goed na over gebruiksvriendelijke hoeveelheden en vries dus geen te grote hoeveelheden samen in. Tip: kruiden, melk en room kan je invriezen in ijsblokvormpjes. Ontdek in dit artikel hoe je dat best met verse kruiden doet. Schrijf op elke verpakking ten slotte wanneer je ze hebt ingevroren. Indien je niet zeker weet hoelang je het product in de diepvriezer kan bewaren, hanteer dan een drietal maanden als bewaartijd.

Wordt eten slecht in de diepvriezer?

Je hebt het vast al eens voorgehad: je hebt iets te lang in de diepvriezer bewaard en bent niet meer zeker of je het nog kan eten. Over het algemeen geldt dat voedsel in de diepvriezer niet “slecht” wordt, maar wel smaak en textuur verliest. Daarom houd je best rekening met de termijnen die je gemakkelijk online kan vinden. Voor varkensvlees is dat bijvoorbeeld slechts 2 maanden, maar voor rundsvlees tot wel 12 maanden. Fruit kan je dan weer zo’n 8 maanden bewaren. Brood, patisserie, room en boter vries je best niet langer dan 2 maanden in. Je herkent producten die veel van hun kwaliteit zijn verloren aan het verlies van kleur (een “doffe” kleur), een slechte geur, een wakke of slijmerige textuur, of stukjes ijs (“vlokjes”) in de verpakking.

Hoe moet ik mijn producten ontdooien?

Over het algemeen geldt dat je ingevroren producten best zo traag mogelijk ontdooit, want dat komt de smaak en de textuur ten goede. Dat kan je bijvoorbeeld in de koelkast doen wanneer je de bevroren producten de dag ervoor al uithaalt. In de microgolf ontdooien wordt afgeraden, omdat het ontdooien dan niet gelijkmatig verloopt en smaak en textuur sneller verloren kunnen gaan.

Moet ik mijn diepvriesingrediënten op dezelfde manier bereiden als verse ingrediënten?

De bereiding van diepvriesingrediënten is vaak verschillend van de bereiding van verse ingrediënten. Zo zijn diepvriesgroenten meestal al geblancheerd (en dus kort gekookt) en moeten ze minder lang garen dan verse ingrediënten. Ook bij kruiden geldt dat ze minder lang gekookt moeten worden dan de verse variant. Bij bereidingen (zoals overgebleven spaghetti) varieert de bereiding van gerecht tot gerecht en vaak geldt dat je de “originele” manier terug kan gebruiken. Spaghetti (met saus) kan je bijvoorbeeld terug in een kookpot klaarmaken, voor een quiche gebruik je dan weer de oven. Voor ingrediënten en bereidingen die na het ontdooien opgewarmd moeten worden, is het altijd belangrijk dat je ze goed tot in de kern verhit. 

Lees ook...