Hoogstraten aardbeien zijn een topproduct, door het continu streven naar kwaliteit van Coöperatie Hoogstraten, het vakmanschap van haar telers en de steun van Proefcentrum Hoogstraten zijn deze aardbeien zo bijzonder! We zetten graag voor jullie enkele leuke weetjes voor jullie op een rijtje!
De coöperatie Hoogstraten
Coöperatie Hoogstraten bestaat al sinds 1933. De activiteiten waren nog erg beperkt en seizoengebonden. In de beginjaren sloot de coöperatie ’s winters zelfs haar deuren. Doorheen de jaren groeide de coöperatie, dankzij de optimalisatie van de koelapparatuur en het ingrijpende automatiseringsproces, uit tot een speler van formaat op de Europese groente- en fruitmarkt. Het merk Hoogstraten is inmiddels een vaste waarde geworden. 2015 was een mijlpaal in de geschiedenis van Hoogstraten aardbeien: er werd niet minder dan 33 miljoen kilo aardbeien aangevoerd, een absoluut record!
De telers
Hoogstraten is een coöperatieve telersorganisatie. De aangesloten telers vormen samen een perfect geoliede machine, die draait op individuele motivatie, beroepsfierheid en kwaliteitsgaranties.
Het aantal telers is de voorbije decennia afgenomen, maar de oppervlakte van de individuele bedrijven is wel aanzienlijk toegenomen. Op dit moment verdienen zowat 200 familiale bedrijven hun brood met aardbeien telen, het hele jaar door. Zowel de ervaren teler als de jonge ondernemer steekt zijn kennis en energie in het voorzichtig plukken, het mooi selecteren en het presenteren van de aardbeien op grootte en vorm.
Het Proefcentrum
Proefcentrum Hoogstraten werd in 1955 opgericht en ligt midden in het tuinbouwgebied van de Noorderkempen. Het is een van de modernste onderzoeksinstellingen met betrekking tot de teelten onder glas en de aardbeiteelt in open lucht. In het Proefcentrum worden nieuwe, beloftevolle aardbeienselecties en -rassen uitgeprobeerd. Het centrum doet onderzoek naar de beste teelttechnieken, probeert beschermingsmaatregelen uit om ziektes en plagen te onderdrukken en zoekt naar de meest optimale bemesting van de aardbeiplanten. Veel aandacht gaat uit naar duurzaamheid en milieu, zoals het optimaal gebruiken van water, het zuinig en duurzaam omspringen met gas, elektriciteit en olie en de bestrijding van ziektes en plagen.
Hoe worden aardbeien gekweekt?
Vroeger concentreerde de aardbeienverkoop zich rond de maanden mei, juni en juli. Nu zijn aardbeien het hele jaar rond verkrijgbaar. Die permanente beschikbaarheid is te danken aan wisselende teelttypes. De eerste aardbeien van het seizoen komen uit belichte winterteelt en verwarmde serres. In mei volgen de aardbeien die geteeld worden onder plastic tunnels. In juni is het de beurt aan aardbeien uit volle grond. De grootste producties komen tussen mei en november: een eerste piek in mei-juni en een laatste in september-oktober. De telers gebruiken meestal verschillende methodes door elkaar om het hele jaar door aardbeien te kunnen leveren.
De Smaaktoerist op bezoek bij Hoogstraten aardbeien
In het nieuwe njam!-programma De Smaaktoerist gaat Jeroen De Pauw op bezoek bij aardbeientelers Jan & Anne. Zij telen op ambachtelijke wijze volle grond aardbeien. Hierbij dragen ze traditie hoog in het vaandel maar proberen ze ook continu te innoveren. Bekijk hier hun verhaal:
Nadien ging Jeroen aan de slag met deze heerlijke vrucht en maakte er een lekker hapje mee! Ontdek het recept hier:loempia’s van geitenkaas met Hoogstraten Aardbeien!
Meer info over de Coöperatie Hoogstraten en Hoogstraten Aardbeien vind je op www.hoogstraten.eu!