De Hollandse tompouce…onmogelijk om fatsoenlijk te eten maar ongekend populair. Vooral met Koningsdag draaien bakkers overuren. Het lijkt er zelfs op dat corona de populariteit van de tompouce alleen nog maar een grotere boost heeft gegeven!
De Hollandse tompouce: lekker knapperig, gemaakt van huisgemaakt bladerdeeg met 100% roomboter, romige banketvulling (met echte vanille) en roze of in dit geval een verrukkelijk laagje oranje fondant. Het gebakje waarvan je er nooit maar één bestelt. Al was het maar omdat ze er zo fijn uit zien, dicht tegen elkaar aan in zo´n klein wit, in elkaar gevouwen kartonnen doosje, met een wit zakje eromheen. En dan begint de ellende…
Hoe houd je het doosje zo recht dat er geen glazuur tegen het papier plakt? En nog belangrijker, hoe eet je zoiets fatsoenlijk? Deze en nog meer vragen over de oranje tompouce!
1) Hoe eet je een tompouce?
Het lijkt zo´n eenvoudige vraag maar aan het aantal zoekresultaten wanneer je googelt te zien lijden meer mensen onder dit dilemma! Zo kun je ze prikken, likkers, verkrachten en splitten maar er zijn er ook die zweren bij de kanteltechniek of bij het eerst volledig demonteren. Wij zijn er echter van overtuigd dat de enige juiste manier is, om het voor de vorm te proberen met een vorkje en em dan uit de vrije hand op te eten. Het geknoei met de vanille room en het smeltende glazuur op je vingers maakt het alleen maar lekkerder.
2) Wat heeft de coronacrisis met de populariteit van de tompouce te maken?
Tijdens de coronacrisis mochten we niks tijdens Koningsdag. Naar de bakker gaan voor een oranje tompouce was zo ongeveer het meest feestelijke wat nog wel kon. En Nederlanders zouden natuurlijk geen Nederlanders zijn als daar niet onmiddellijk commercieel op zou worden ingespeeld! Door het hele land schoten geoliede oranje drive thru´s als paddenstoelen uit de grond en schoven mensen urenlang aan voor dat ene kleffe gebakje.
3) Waarom eten we 'm zo graag met Koningsdag?
Vooral op Koningsdag zijn de tompouces dus niet aan te slepen. Je zou daarom denken dat de tompouce een typisch Nederlands gebakje is maar de Fransen waren ons voor. Het is echter het bekende Nederlandse grootwarenhuis die er een icoon van heeft gemaakt. Zij maakten van de tompouce een typisch Nederlandse lekkernij die perfect past bij onze nationale feestdag. Inmiddels gaan er daar alleen al jaarlijks 14 miljoen van over de toonbank en viert zelfs het Koningshuis, sinds de geboorte van Willem Alexander alle geboortes met een oranje Tompouce.terende tijd -1:00
4) Waarom schrijven we het altijd fout?
Is het nou Tompoes of Tompouce? Vrijwel iedereen schrijft tompouce maar de officiele Nederlandse spelling is toch echt Tompoes. Want een Tompouce met ´CE´ blijkt een kleine damesparaplu te zijn. Snap jij het nog?
5) Hoe bestel je ´ons gebakje´ in het buitenland?
In het buitenland kennen ze het probleem van de juiste schrijfwijze niet. Sterker nog, ze hebben geen idee wat een Tompouce is. Maar vraag je in Amerika om een Napoleon, in Noorwegen om een napoleonskake, of in Frankrijk om een millefeuille en kans is groot dat je je eindigt met dit vertrouwd ogend gebakje.
6) Zijn er ook variaties op het thema?
Jazeker! Zo is er de tompoucevlaai, de tompouce-donut en de oranje crompouce. Ook hoorden we al over een tompouce IPA die verkrijgbaar is bij het eerdergenoemde grootwarenhuis en bij diezelfde winkel vind je tegenwoordig ook de 'Tomwoef Kit'. Een bakmix waarmee je zelf een hondentompouce kunt maken. Waarom in hemelsnaam?
Er zijn duidelijk vragen in dit leven waar je geen antwoord op krijgt maar laat je er vooral niet door weerhouden.
Lang leve de koning!
Myra Madeleine
http://www.myramadeleine.com