De beste cocktailbars van het land - Deel 2: Gent

In onze zoektocht naar de beste cocktailbars van België trekken we van Antwerpen naar Gent. De Negenduust is een logische keuze want deze stad heeft veel fijne bars in de aanbieding. In minder dan 5 jaar tijd groeide Gent uit tot een van de belangrijkste cocktailsteden van de Benelux. De Gentse bartenders zijn inmiddels dan ook vaste waarden in de nationale cocktailcompetities. We beginnen onze Gentse top 5-kroegentocht in de Patersholwijk!

1) Jigger’s
Oudburg 16, 9000 Gent

Interieur Jigger's

Jigger’s, de cocktailbar van Olivier Jacobs, is uitgegroeid tot een bar met internationale naam en faam. Het is de enige Belgische bar in de Top 10 van de meest invloedrijke bars van Europa. Jacobs is voorstander van duurzaam ondernemen, hij maakt zijn cocktails liever met kruiden uit de eigen tuin dan met limoenen van de andere kant van de oceaan. Het team van Jigger’s is ook niet bang om met minder voor de hand liggende ingrediënten zoals rode biet en aardappelschillen te werken. In 2015 opende Jigger’s een tweede, kleinere zaak: Pony’s. De naam van de bar heeft weinig te maken met kleine paarden: ‘Pony’ is de naam van het kleinste uiteinde van de metalen maatbekertjes die in cocktailbars gebruikt worden. Het grootste uiteinde noemt men de ‘Jigger’. Pony’s is dus een toepasselijk naam voor het kleine broertje van Jigger’s.

2) The Drifter
Oudburg 47, 9000 Gent

Voor de liefhebbers van Tiki-cocktails is er in Gent één adres: The Drifter. Ondanks de groeiende populariteit van Tiki-cocktails is The Drifter zelfs de enige volwaardige Tiki-bar in België. Wat mag je verwachten in een Tiki-bar? Veel rum, veel fun, veel kitsch en de gekste garneringen eerst. Een instant-vakantiegevoel is verzekerd! Eigenaar Tom Neijens stond vroeger mee aan het roer van Old Fashioned maar besloot in 2014 om verder te gaan met zijn passie voor Tiki-cocktails. Hij omschrijft zichzelf als Tikitender, Head-Drifter, Marketing Manager én Cleaning Lady van de zaak. Kortom: he does it all!

3) Old Fashioned

Hoogpoort 19, 9000 Gent

Interieur OldFashioned

Old Fashioned bevindt zich in de kelder van hoedenzaak Gelaude aan de Gentse Hoogpoort. Old Fashioned plaatst geen grote reclameborden, er is enkel een subtiele verwijzing op de stoep en enkele hints in de vitrine van de bovenliggende hoedenwinkel. Redelijk goed verstopt dus, maar dat past volledig in het plaatje van deze bar, die meteen doet denken aan de prohibitie-periode. Wat wél opvalt is de imposante uitbater Steve Okhuysen, de man is niet enkel eigenaar van de bar maar ook van een fantastische snor. Je hoort het, Steve past zelf ook in het plaatje. Bij Old Fashioned kan je terecht voor oude klassiekers, maar even goed voor een cocktail die iedereen doet verrassen. Steve gaat geen uitdaging uit de weg. Okhuysen en zijn team werden ooit uitgedaagd een cocktail te maken met ketchup en chocolade en slaagden daar met glans in. Old Fashioned won de prijs voor ‘Best Cocktailbar of 2015’ in de prestigieuze Venuez-wedstrijd.

4) Café Theatre
Schouwburgstraat 5-7, 9000 Gent

Ten vierde vermelden we ook graag Café Theatre. De bar van deze zaak plaatste Gent reeds in 2011 op de kaart van de Belgische barscene, met toen Olivier Jacobs (nu Jigger’s) als hoofdbarman. Jacobs werd in die periode verkozen tot beste barman van de Benelux. Café Theatre inspireerde andere ondernemers om in Gent een craft cocktailbar op te richten en mocht dus niet ontbreken in deze lijst.

5) Uncle Babe’s Burger & Bar
Sluizekensstraat 2, 9000 Gent

Interieur Uncle Babe's Burger Bar

Tot slot is er nog Uncle Babe’s Burger Bar. Uncle Babe’s is geen typische cocktailbar. Het is eigenlijk een burgertent, maar de bar van deze zaak is zo goed dat Uncle Babe’s zeker zijn plaats verdient in deze top. Barmannen Jurgen Nobels en Vitas Van de Cauter wisten de afgelopen maanden allebei een belangrijke nationale cocktailcompetitie te winnen, respectievelijk de Diageo World Class Competition en de Nikka Perfect Serve-wedstrijd. Zoals de naam al doet vermoeden worden er ook burgers geserveerd en die zijn minstens even lekker. Een absolute aanrader dus!

Yannick van de njam!-redactie 

Lees ook...