De beste cocktailbars van het land - Deel 1: Antwerpen

De Belgische cocktail-liefhebbers worden verwend tegenwoordig. Ons land kent de laatste jaren een bloeiende cocktailscène en het zijn vooral Gent en Antwerpen die de strijd uitvechten om de Belgische cocktailhoofdstad te worden. Maar andere steden zetten de achtervolging in! Er opende veel nieuwe zaken en misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Het werd dus tijd om de beste exemplaren eens op te lijsten. Laten we alfabetisch beginnen, in Antwerpen dus. SIPS, de bar van onze huis-mixoloog Manuel Wouters moeten we jou niet meer voorstellenDaarbuiten zijn dit de 5 favoriete Antwerpse cocktailbars van onze redactie!

Dogma

1)     Dogma

Wijngaardstraat 5, 2000 Antwerpen.

In Dogma word je in de watten gelegd door Didier Van Den Broeck en Bassche Didden. Deze heren heten je welkom in een prachtig interieur waarin je zich meteen in de roaring twentieswaant. Dogma is de enige cocktailbar die 2 bartenders mocht afvaardigen in de Belgische finale van de Diageo World Class Bartender of the year, dat zegt eigenlijk al voldoende over het niveau van de cocktails in deze bar. Maar de reden dat deze bar tot de absolute top behoort is dat de heerlijke cocktails geserveerd worden in de ongedwongen sfeer van jouw favoriete bruine kroeg. In december viert Dogma zijn tweejarig bestaan. Als je hier nog nooit geweest bent, stop dan met lezen en haast je richting Dogma!

2)     Cocktails at Nine

Lijnwaadmarkt 9, 2000 Antwerpen.

Geniet je liever in alle rust van een lekkere cocktail? Dan kan je bij Cocktails at Nine terecht! Deze bar draait al even mee in Antwerpen, reeds 10 jaar kan je hier rond het haardvuur in een comfortabele zetel ploffen. Aan de andere kant van de bar kom je Mr. Rahamat Naushad tegen. ‘World Class’ staat op zijn lijf geschreven!

3)     Bar Zar

Pourbusstraat 8, 2000 Antwerpen

Bar Zar is de eerste bar in Europa die uitpakt met cocktails van de tap. Uitbater Maxime Biot (27) kwam op het idee tijdens een workshop waarin gediscuteerd werd over nieuwe technieken in de cocktailwereld. De deelnemers kwamen tot de conclusie dat ze nog steeds technieken gebruiken die al meer dan 100 jaar gebruikt worden. En dit is uitzonderlijk, we rijden per slot van rekening toch ook niet meer dezelfde auto’s als 100 jaar geleden? Pre-batched cocktails zijn al een tijd ingeburgerd in de bars, maar Maxime Biot gaat nu een stap verder met zijn getapte cocktails. Het is een hele uitdaging want dit proces mag de kwaliteit van de cocktails niet verlagen. Maar wie Bar Zar al bezocht heeft, weet dat dit niet het geval is. Door de nieuwe techniek kan Biot heel wat tijd en werk uitsparen en zo de prijzen van de cocktails lager houden.

Dirty Rabbit

4)     The Dirty Rabbit

Gentplaats 1, 2000 Antwerpen.

The Dirty Rabbit is het nieuwste concept van de succesvolle horeca-ondernemer Kasper Stuart. In oktober opende hij de zaak op de locatie waar hij enkele maanden eerder Josephine’s sloot. Niet omdat Josephine’s niet meer goed draaide, integendeel, maar wel omdat het tijd was voor iets nieuws. En iets nieuws, dat is het zeker! The Dirty Rabbit kan je namelijk met geen enkele andere bar in België vergelijken. Stuart omschrijft het zelf als een bar waar het fout kan lopen, maar op een goede manier. De neonverlichting, de graffiti op de muur en de danspaal zorgen ervoor dat je jezelf afvraagt waarom je daar beland bent maar de kwaliteit van de cocktails en bijhorende hapjes beantwoorden die vraag snel. Behind the stick staat niemand minder dan Dries Botty, de jonge Antwerpenaar die al jaren meedraait aan de Belgische cocktailtop.

5)     Mixing Tales

Zand 1, 2000 Antwerpen

De laatste uit het rijtje is ook gloednieuw! Mixing Tales opende pas deze zomer de deuren. Barman Bruno Simons viel vorig jaar in de prijzen als beste bartender van België en mocht in het najaar van 2014 onze nationale eer gaan verdedigen in Kaapstad. Hij leerde de kneepjes van het vak van veteraan Marc Matthieu en droomde al langer van een eigen bar. Bruno houdt van Tiki-cocktails en die passie inspireerde hem ook voor de aankleding van de bar. Naast de bar richtte hij ook een ruimte voor cocktail-workshops op.

We kijken ook uit naar Bijou. Deze bar is momenteel nog niet geopend, maar onze redactie is er zeker van dat deze bar volgend jaar in dit lijstje terug te vinden zal zijn. Aan de barspoon staan twee grote namen uit de Belgische barscène: Ben Belmans en Dieter Van Roy. Ze beloven uit te pakken met betaalbare topcocktails in een losse sfeer. Dat klinkt goed!

Volgende keer: Gent!

Yannick van de njam!-redactie

Lees ook...