De start van het nieuwe jaar betekent bij njam! traditiegetrouw een vooruitblik naar de inhoud van ons bord en ons glas. Want elk jaar zijn er nieuwe food trends die ons eet- en drinkgedrag zullen beïnvloeden. Voor 2024 hebben wij er 8 voor jullie geselecteerd. 2024, we are hungry!
1. Overprikkeling of “maximalisme” (in de plaats van minimalisme)
Waar het minimalime (vooral) in het restaurantlandschap enkele jaren geleden nog dé trend was, wordt dat in 2024 geleidelijk aan “maximalisme”. Wat je daarbij kan verwachten? Minder uitgepuurde, sobere interieurs, maar meer drukke, kleurrijke designs. Het mag allemaal wat meer over the top zijn en dat zowel in het interieur als in het bord. Schreeuwerige kleuren, neonverlichting, luide muziek, funky smaken: ze kunnen, ze mogen en ze zullen er zijn – en dat vaak allemaal tegelijkertijd.
2. Niet-alcoholische alternatieven voor wijn en schuimwijn
We halen reeds enkele jaren aan dat niet-alcoholisch drinken meer en meer een standaard wordt. Die trend zet zich in 2024 voort met opvallend meer alternatieven voor wijn en schuimwijn. Denk bijvoorbeeld aan Sparkling Tea in de plaats van champagne, gedealcoholiseerde wijnen (wijnen waar de alcohol werd uitgehaald) en alternatieve drankenarrangementen op restaurant.
3. Grote luxe in een kleine verpakking
Luxe in het bord kennen de meeste mensen vooral van restaurantbezoeken: truffels in het herfstseizoen, een lepeltje kaviaar bij coquilles,… Dit jaar verwachten we dat deze trend zich ook op de consumentenmarkt zal manifesteren. Daarbij mag je gerust spreken van “grote luxe in een kleine verpakking”: een blikje kaviaar, een speciale truffelkaas, …: het zijn kleine heerlijkheden voor speciale momenten. Als het even kan, wordt deze trend trouwens gecombineerd met duurzaamheid en lokale ingrediënten. Een leuk voorbeeld: onze Belgische kaviaar, Royal Belgian Caviar.
4. Steeds meer wereldkeukens (op restaurant, maar ook thuis)
Het restaurantlandschap in de grote steden wordt al langer hertekend met internationale invloeden. Dat worden er meer en meer, zeker in 2024. Ook ongekende keukens uit alle continenten komen daarbij aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de Afrikaanse en de Caraïbische keuken. Die internationale trend zal zich overigens zoals wel vaker doorzetten naar de keuken thuis.
5. Onbewerkt eten wint aan populariteit
Door onder meer Netflix documentaires over het belang van onbewerkt eten, wint dat type voeding duidelijk aan populariteit. Steeds meer willen we weten waar onze voeding vandaan komt, als ze wel duurzaam geteeld of gekweekt is, en hoe gezond ze juist is. Pure en onbewerkte ingrediënten met een duidelijke bron van herkomst bieden daarvoor een oplossing.
6. Eten voor de gezondheid, niet voor de honger
Gezond eten is al lang geen trend meer, maar een gevestigde waarde. In 2024 gaan we nog een stapje verder: eten wordt een manier om actief de gezondheid bij te sturen. Daarbij zal “honger” en de traditionele maaltijdindeling (ontbijt, lunch, diner) minder een rol spelen. Ons eetpatroon zal meer bepaald worden door ingrediënten en eettijden waarbij ons lichaam baat heeft. Ook de biohacking trend, of eten naargelang de optimale behoeften van jouw lichaam, kunnen we hieronder plaatsen.
7. Verdere digitalisering van onze eetcultuur
In 2024 wordt de eetervaring nog digitaler. Dat zowel op restaurants (digitale menukaarten, digitale infoborden, …), in de supermarkt (online shoppen, QR-codes op verpakkingen, …) als thuis (online bestellen, …). In de voedselproductiesector wordt artificiële intelligentie al een tijdje toegepast. Thuis zal deze evolutie zich ook meer en meer laten voelen, door bijvoorbeeld het creëren van weekmenu’s (samen) met ChatGPT.
8. Meer betalen voor “niet-eten” op restaurant
Op restaurant gaan is de voorbije jaren fors duurder geworden. Zowel in brasserieën als in de chiquere restaurants. Dat heeft tot gevolg dat mensen de keuze van een restaurantbezoek meer en meer gaan laten afhangen van factoren los van het eten, zoals sfeer en gezelligheid. Want als je veel betaalt, moet niet alleen het eten goed zijn, maar zeker ook - en meer en meer - de sfeer, de gezelligheid en de totaalbeveling.