Culinaire citytrip: Barcelona

Tapas! Vino! Mariscos! Cava!

Barcelona heeft het allemaal, en nog véél meer. Deze culinaire hotspot staat al jarenlang hoog aangeschreven bij fijnproevers vanuit de hele wereld. En terecht. In Barcelona kan je immers smullen van traditionele of moderne tapas, heerlijke visschotels, inventieve gerechten, sushi op het strand, topwijnen, verse producten van de markt, en zoveel meer. De Catalaanse hoofdstad is een gezellige smeltkroes van de Spaanse keuken, internationale keukens, moderne gastronomie en hippe streetfood. Je komt er altijd tijd te kort en er zijn bij elk bezoek nieuwe adresjes te ontdekken. Wij geven graag enkele van onze favoriete adresjes prijs.

Bubó bar

Bubó Bar

Bubó ontstond als hoogstaand adres voor chocolaterie en patisserie. De zaak wordt beheerd door Carles Mampel en hij heeft ondertussen meerdere vestigingen in Barcelona. Deze ‘pastry chef’ won in 2005 de award voor de beste chocoladecake ter wereld en je kan in zijn winkel nog steeds terecht voor fantastische gebakjes. Enkele huizen naast de winkel in de wijk El Born vind je Bubó Bar, waar je kan genieten van creatieve tapas tegen scherpe prijzen. Het Macro menu kunnen we zeker aanbevelen: je krijgt een aperitief, 6 tapas en een van de heerlijke gebakjes van Bubó. In de zomer is het op terras, recht tegenover de ‘Santa Maria del Mar’ kerk, heerlijk tafelen.

Bubó bar website 

elBarri

Tickets

elBarri is geen restaurant maar een heuse gastro-wijk. Het is een project van Albert Adrià en Ferran Adrià, de twee wereldbekende chefs van El Bulli. In enkele jaren tijd bouwden ze verschillende restaurants uit met totaal uiteenlopende keukenstijlen. Zo kan je bij Pakta kennismaken met de Nikkei-cuisine, een mix van de Peruviaanse en Japanse keuken. Bij Hoja Santa geniet je van creatieve Mexicaanse gerechtjes, bij Niño Viejo dan weer van Mexicaanse streetfood. Tickets is een creatieve, speelse tapasbar in een circusachtige omgeving. Bodega 1900 is de ietwat traditionelere zaak waar gasten nippen aan glaasjes vermout en smullen van gekendere tapas. Enigma opent in juli 2016 en wordt de experimentele, gastronomische cocktailbar van de wijk.

Onze favoriet? Tickets! Dit fantastische adresje werd niet voor niets recent verkozen tot 29e beste restaurant ter wereld door San Pellegrino. Heerlijke, verrassende tapas, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en een unieke sfeer. Reserveren is moeilijk, dus wees er op tijd bij!

elBarri website 

Mercat de la Boqueria

La Boqueria

De Mercat de la Boqueria is een must voor iedereen die Barcelona bezoekt. Deze indrukwekkende food market, gelegen op de bekendste laan van Barcelona, La Rambla, biedt voor ieder wat wils. Vers gesneden ham, honderden soorten vis en zeevruchten, kazen, groenten en fruit, verse vruchtensapjes, … You name it, they got it! Er zijn ook verschillende barretjes waar je kan stoppen voor een biertje of enkele heerlijke tapas. Ook al is het er wat toeristisch, de sfeer is en blijft uniek en je loopt er gemakkelijk een uur of meer rond.

Boqueria

La Boqueria website

Can Paixano (La Xampanyeria)

Xampanyeria

Onze (voorlopig) laatste stop is Can Paixano of de ‘Xampanyeria’. Deze bar/tapasbar vind je op enkele minuten lopen van de metrohalte Barceloneta, dicht bij de zee. Hier kom je niet om verfijnd te dineren, maar voor de cava. Veel cava. De bar staat bekend om de lage prijzen (voor een glas betaal je tussen 70 cent en 2 euro, voor een fles niet meer dan 7 euro) en de gezellige drukte. Probeer zeker ook enkele van de authentiek tapas of gefrituurde (!) broodjes. De Xampanyeria bestaat al sinds 1969 en is populair bij zowel locals als toeristen. Ambiance gegarandeerd!

Xampanyeria website 

 

Lees ook...