Crisis-food: 10 tips voor Take Away restaurants

Sinds het begin van de crisis zijn restaurantbezoekjes jammer genoeg niet meer mogelijk. Dat wilt zeggen dat we met zijn allen meer thuis koken. Dat is fijn, maar toch missen we de heerlijke gerechten van de Belgische chefs. En ook zij missen op hun beurt het koken voor hun gasten. Gelukkig werd het snel duidelijk dat chefs in deze periode niet kunnen stilzitten. Al vanaf dag 1 begonnen zij met initiatieven zoals Take Away of levering aan huis. En dat bleek een groot succes. Zo telt de “Chefs Take Away” collectie op de website van de Belgische restaurantgids Gault&Millau ondertussen meer dan 400 adressen. Dat is meer dan 1 op 3 restaurants uit de gids. Nu de heropening van de horeca in zicht komt, stellen velen zich de vraag als Take Away niet een permanent onderdeel zal worden van het restaurantaanbod. Wij zijn in ieder geval fan. Om de laatste week voor de heropening te “vieren”, selecteerden wij 10 adresjes met een heerlijk Take Away of leveringsaanbod. 

Peppe’s & La Botte (Genk)

Njam!-chef Peppe Giacomazza was er als een van de eerste bij om Take Away en levering aan huis aan te bieden. Hij doet dat niet alleen met het meer laagdrempelige Peppe’s, ook met zijn gastronomisch restaurant La Botte biedt hij de service aan. Je kan de heerlijke Italiaanse specialiteiten afhalen, maar ze kunnen ook aan huis geleverd worden. En dat in heel België! Op onderstaande websites ontdek je hun aanbod en de afhaal/leveringsmogelijkheden.


BÚN & Little BÚN (Antwerpen)

Bij BÚN & Little BÚN in Antwerpen kan je in normale omstandigheden gaan genieten van de verfijnde en authentieke Vietnamese keuken. Tijdens de crisis kan je de Vietnamese gerechten gelukkig afhalen. Zo kan je thuis genieten van de verse spring rolls, noedelsoepen en verschillende andere lekkere bereidingen. 

August (Antwerpen)

August is de luxebrasserie van top chefs Nick Bril en Pieter Starmans. Zij begonnen enkele weken geleden met een ‘August at Home’ afhaalmenu in 3 gangen. Je kan er kiezen voor een gewone versie of een vegetarische variant. Wij kunnen het bevestigen: ze zijn beiden fantastisch lekker.

Bozar (Brussel)

Bozar restaurant in Brussel heeft wellicht een van de meest verrassende afhaalmenu’s van het land. Chef Karen Torosyan koos ervoor om zijn gekende kookstijl door te trekken in zijn ‘Casse-croûte’ Take Away concept. Zo kan je hier terecht voor bereidingen zoals ‘terrine van drie varkens’, ‘Pâté en croûte van varken, eend en ganzenlever’ en ‘Tourte charcutière van varken uit de Auvergne en kalf uit de Corrèze met saus van morieljes’. Waanzinnig lekker!

Vrijmoed (Gent)

Ook njam!-chef Michaël Vrijmoed koos vrij snel voor een Take Away formule. Je kan bij de top chef in Gent terecht voor 2 verfijnde meergangenmenu’s: eentje met vlees of vis en eentje “puur groenten”. Ook hapjes en koffiegarnituren zijn bij de menu’s inbegrepen. Een toprestaurant in je eigen woonkamer? Het kan!

Rosch (Hasselt)

Restaurant Rosch in Hasselt biedt een heerlijke ‘Take Away Lockbox’ aan tijdens de crisisperiode. In de box vind je verschillende hapjes en twee lekkere cocktails. Spring rolls, gepekelde aubergine, vinegar chips, Iberico ham, Dame Blanche “op een stokje”, …: wij krijgen er niet genoeg van.


Humus x Hortense (Brussel)

Kersverse njam!-chef Nicolas Decloedt biedt met zijn ‘Panier Dîner’ een orgineel Take Away alternatief aan in Brussel. Zijn menu bevat 6 botanische degustaties en is een co-creatie van Caroline Baerten en Nicolas Decloedt. Ze inspireren zich daarvoor op de verse groenten van hun bioboer Dries Delanote en op het ritme van de 24 microseizoenen van Le Monde des Mille Couleurs.

Willem Hiele (Koksijde)

Ook top chef Willem Hiele koos voor een zeer creatieve aanpak van zijn Take Away formule. Hier geen fine dining of lange menu’s. Willem koos voor signatuurboxen met daarin heerlijkheden zoals zuurdesembrood, bisque van Noordzeegarnaal en stokvisboter, en ook creatieve, verassende pizza’s. Die pizza’s bakt hij een keer per week in zijn houtskooloven in Koksijde. Wees er dus tijdig bij!

Essenciel (Leuven)

Niels Brants en Romina Charels startten twee weken na het begin van de crisis ook met een Take Away menu. Je kan er kiezen voor 3 of 4 gangen en chef Niels koos ervoor om zijn gekende, verfijnde kookstijl aan te houden. De meeste bereidingen zijn zo goed als klaar en enkel opwarmen volstaat.

Slagmolen (Oudsbergen-Opglabbeek) 

Njam!-chef Bert Meewis biedt tijdens de crisisperiode een prestigieus afhaalmenu aan. Daarin komen de grootste klassiekers van het restaurant terug. Tartaar van rund met Belgische oscietra kaviaar, salade van kreeft met appel, Bresse kip met portsaus, tarbot met Limburgse asperges, Dame Blanche, ... De topkeuken van restaurant Slagmolen haal je dus nu zonder moeite in huis.


Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...