De start van het nieuwe jaar betekent ook goede voornemens. Meer bewegen, stoppen met ongezonde gewoontes, op zoek gaan naar nieuw werk… Iedereen neemt zich bij de jaarwisseling wel iets voor. Bij njam! doen we dat ook en meer bepaald voor wat betreft onze eetgewoontes. Want gezonder eten is geen hype meer, het is een levensstijl. En elk van ons is er wel op een of andere manier mee bezig. Wij helpen je graag op weg met 7 realistische “goede-food-voornemens” voor 2020.
1. Hydrateren, hydrateren: wie zijn best doet, zal het leren
We starten met een haalbare en eenvoudige tip: hydrateren. Veel water drinken is niet alleen gezond, je valt er zelfs van af. Iedereen weet dat het zeer belangrijk is, maar toch drinkt lang niet iedereen voldoende water. Met deze 10 tips kan je direct van start.
2. Stel een richtlijn voor een “gezonde bordverdeling” op
Regeltjes zijn alleen haalbaar als ze gemakkelijk toepasbaar en zeer gemakkelijk te onthouden zijn. Een goede en gezonde bordverdeling is zo’n regel. We bedoelen hiermee de verdeling tussen groenten en fruit, zetmeelhoudende producten (pasta, brood, aardappelen, …) en proteïnen (vlees, vis, gevogelte, ...). Een goede regel is: verdeel je bord in 4 delen en zorg voor 2 delen groenten en fruit, 1 deel zetmeelhoudende ingrediënten en 1 deel proteïnen.
3. Kies een wekelijkse “healthy day” en maak daar een feest van
Een gezonde levensstijl kan je stap per stap opbouwen. Een “healthy day” per week is daarbij een goede eerste stap. Zo kan je bijvoorbeeld elke maandag tot healthy day omdopen. Maar vergis je niet: healthy mag niet saai betekenen! Je moet van deze dag net een feest maken met verrassende gezonde bereidingen, heerlijke sapjes en veel meer. Je kan ook vrienden en familie uitnodigen om het feestaspect nog te versterken. Daardoor zal je geleidelijk aan zelfs uitkijken naar jouw healthy day en er misschien zelfs twee, drie of meer dagen van maken.
4. Ga elke maand eens vreemd met groenten, fruit en gezonde restaurants
Vreemd gaan moet kunnen dit jaar, of toch voor wat betreft jouw voeding. Een goed voornemen daarvoor is om elke maand eens een nieuw gezond ingrediënt of restaurant te ontdekken. Ga daarvoor bewust op zoek naar exotisch fruit, ongekende groentesoorten of dat nieuwe vegan restaurantje in jouw stad.
5. Koop bewust veel fruit en groenten en gooi zo weinig mogelijk weg
Het lijkt eenvoudig maar dat is het niet: hoe meer fruit en groenten je koopt, hoe meer je ervan zal eten. De houdbaarheid is vaak een belemmerende factor die echter gemakkelijk te weerleggen is. Als groenten of fruit slecht dreigen te worden, kan je ze gewoon verwerken in soepen of smoothies. Op dit gebied mag je dus gerust voor meer gaan.
6. Ga voor klein en langzaam in plaats van groot en snel
Een goed-food-voornemen dat haalbaar en gemakkelijk is. Ga voor kleinere porties en eet langzamer. Hoe je dat het beste doet? Zorg dat je kleine borden in huis hebt en let eens op de klok wanneer je eet. Na wat oefening zal je langer doen over een kleiner bord en toch je honger stillen.
7. Tel calorieën en lees etiketten
Er wordt gemiddeld van uitgegaan dat voor vrouwen een dagelijks verbruik van 1.500-2.000 kilocalorieën (kcal) en voor mannen 2.000-2.500 kcal voldoende is. Je berekent dit zelf best even aan de hand van je BMR (via bijvoorbeeld deze link). Wanneer je op basis daarvan jouw benodigde aantal calorieën kent, kan je dit heel gemakkelijk bijhouden via het lezen van etiketten (of bepaalde apps). Afvallen of je gewicht behouden wordt daardoor heel wat gemakkelijker
Veel succes!
Sven van de njam!-redactie