Wie af en toe naar De Gezonde Goesting kijkt heeft het waarschijnlijk al gemerkt, ik ben gek op thee. Of het nu witte, groene of kruidenthee is, lekker heet of eerder een ice tea, I love them all! En dus verdiep ik er mij steeds meer in, want behalve de smaak is ook de gehele theewereld bijzonder boeiend. Vorig jaar startte ik aan mijn opleiding tot theesommelier. Door lessen te volgen bij verschillende mensen heb ik al geleerd dat thee geen exacte wetenschap is, het is een combinatie van traditie en smaak. In deze blog wil ik je graag een aantal basistips meegeven om lekkere, gezonde en heel smaakvolle thee te zetten.
Gebruik losse thee
Buitenshuis is het niet altijd zo evident maar als je thuis thee zet, kies dan voor losse thee. Theebuiltjes – of ze nu gemaakt zijn van papier, nylon of een ander materiaal – beïnvloeden altijd de smaak van je thee. Veel theesoorten hebben een heel delicate en verfijnde smaak en dus zou het jammer zijn om dit te verstoren. Losse thee bestaat nog uit echte theeblaadjes in tegenstelling tot het heel fijn vermalen stof in theezakjes.
Gebruik geen metaal bij het zetten van thee
Probeer een metalen theepot of een metalen filter te vermijden. Metaal reageert met thee en het beïnvloedt dus ook de smaak. Wanneer je een volgende keer een theepot aanschaft kies dan bijvoorbeeld voor een glazen pot met een glazen filter.
Het juiste water
Het water waarmee je thee zet is superbelangrijk. Daar hadden de theemeesters uit China het enkele honderden jaren geleden al over. Zacht, fris en helder bergbronwater raadden ze aan. Dat wordt uiteraard een beetje moeilijk maar in de keuze van je water kan je ook al een verschil maken. Veel waters zijn te hard doordat ze veel magnesium- en calciumzouten bevatten, die slaan aan en vormen dan kalkaanslag. Thee gezet met zacht water zal helder zijn van kleur en niet aanslaan, het zal een lekker volle smaak geven en een heerlijke geur. Hard water doet net het omgekeerde. Dat willen we dus liever niet. Kies bij voorkeur voor gefilterd water – je kan een filter op je kraan laten zetten bijvoorbeeld - of water met een lage droogrest. De droogrest kan je aflezen op de fles en ligt idealiter onder de 50 mg/liter.
Kooktemperatuur
Je weet waarschijnlijk al wel dat de kooktemperatuur belangrijk is voor de kwaliteit van de thee en dat deze ook verschilt afhankelijk van de soort. Over het algemeen geldt dat een witte en groene thee een lagere temperatuur vragen dan een zwarte of kruidenthee. Maar daar bovenop is het altijd het beste om je water niet geheel te laten doorkoken. Het water wordt daardoor namelijk iets meer alkalisch en idealiter zetten we thee met licht zuur water zodat smaak, geur en kleur kwalitatief blijven.
De hoeveelheid thee
Ook dit is weer een heel persoonlijk puntje, alles hangt namelijk af van je smaak. Toch zijn we in het algemeen geneigd om teveel thee te gebruiken. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar wanneer ik op restaurant een thee bestel dop ik meestal drie keer m’n builtje en zwier het er dan weer uit. Anders vind ik hem te sterk smaken. Maak je thuis thee dan kan je gelukkig wat meer controle uitoefenen door minder thee te gebruiken en idealiter hem langer te laten trekken. Dat heeft niet enkel impact op de smaak, het is ook het beste om gezondheidsredenen. De waardevolle antioxidanten en andere goede stofjes uit de thee hebben best wat tijd nodig om vrij te komen. Op deze manier thee zetten geeft je dus meer waardevolle stoffen mee.
Cafeïne verlagen
Ook in thee zit cafeïne, de theïne genoemd. De hoeveelheid ervan in thee, is afhankelijk van de hoogte waarop de theeplanten groeiden. Maar wist je dat je de cafeïne of theïne heel makkelijk zelf kan verlagen? Cafeïne is één van de eerste stoffen die vrijkomt wanneer je thee zet. Om deze te verlagen kan je je thee-ei of theefilter gewoon 1 minuutje in heet water zetten en afgieten. De blaadjes zijn nu het grootste deel van hun cafeïne al kwijt. Je kan er dus nu thee van zetten die een heel stuk minder cafeïne bevat!
Veel theeplezier!
Xoxo
Steffi