10 tips voor de perfecte kaasplank met Cambozola

Een kaasplank, het perfecte feestmaal wanneer je vrienden of familie op bezoek hebt. Met slechts een paar kleine voorbereidingen kan je immers een impressionante schotel op tafel toveren waarop voor ieder wat wils ligt. En bovendien kan je een hele avond bij je gasten aanwezig zijn.

Kan jij nog wat inspiratie gebruiken om het spektakel effect van je kaasplank te verhogen? Dan geven wij je samen met Cambozola 10 tips voor de ultieme kaasbeleving. 

1. Hoeveel kaas voorzie je? 

Het is niet eenvoudig in te schatten hoeveel kaas je nodig hebt voor een kaasetentje. Als je voldoende variatie wil, heb je immers vaak heel veel over achteraf. Algemeen raden we aan om zo’n 200 gram kaas per persoon te rekenen. Uiteraard voorzie je best wel een beetje extra, want we weten allemaal dat kaas heel verslavend kan zijn wanneer je er volop van aan het smullen bent. Met 250-300 gram kaas per persoon heb je een mooi assortiment waarvan iedereen nog eens extra kan opscheppen uit ‘goesting’, zonder dat jij 2 weken later nog steeds kaas leftovers aan het eten bent. 

2. De juiste samenstelling van je kaasschotel 

Naast de correcte hoeveelheid kaas is het niet altijd eenvoudig om de juiste samenstelling van je kaasschotel te bepalen. Zorg alvast voor voldoende variatie. De ideale samenstelling bevat een kaas uit elke van deze categorieen: 

  • (Half) harde kaas: zowel oude als jonge kazen kunnen onder deze categorie vallen. Zoals manchego, gouda, comté … 
  • Kaas met witte korst: dit is een toegankelijk type kaas waar veel mensen naar grijpen bij een kaasplank. Hieronder vallen o.a. camembert, brie 
  • Kaas met rode korst: zoals Chaumes, Reblochon, Port Salut
  • Blauwe kaas: Hoewel veel mensen standaard naar bovenstaande kazen grijpen voor een kaasplank is blauwe kaas écht de moeite om toe te voegen aan je assortiment. Cambozola is hiervoor heel geschikt. Dankzij de milde smaak van deze kaas kunnen zowel blauwe-kaas-beginners als echte connaisseurs deze kaas appreciëren 
  • Geiten- en schapenkazen: hard of zacht, door de specieke smaak van geiten- of schapenmelk breng je opnieuw variatie in de smaakbeleving. 

3. Temperatuur voor serveren 

De smaak, het aroma en de textruur van kaas ontwikkelen zich pas op kamertemperatuur na een 30- tal minuten. Haal daarom de kazen 30 minuten voor het serveren uit de koelkast zodat de smaken helemaal tot hun recht komen op het moment van de tasting.

4. De perfecte plank 

Het type plank waarop je de schotel serveert is van groot belang. Zorg er in de eerste plaats voor dat je plank proper én volledig droog is voor je de kazen erop presenteert. In een houten plank kunnen geuren van producten, zoals vleeswaren, wel eens blijven hangen. Zorg ervoor dat je plank met kokend water werd proper gemaakt om alle bacterieën en geurtjes te verwijderen. Of kies voor een stenen plank, die zijn makkelijker proper te maken en bovendien zijn ze sneller droog. 

5. De juiste tools 

Zorg in de eerste plaats voor goede messen. Je kan hiervoor best speciale kaasmessen gebruiken, een mes met twee tanden en gaten in het lemmet.. Voor Cambozola en andere zachte kazen leg je bij voorkeur een mes bij elke individuele kaas. Deze kazen hebben namelijk de gewoonte om te blijven kleven aan je mes. Zeker blauwe kaas zoals Cambozola heeft een heel specifieke smaak die je het liefste puur proeft, zonder te vermengen met restjes van andere kazen. 

6. Mix and match

Werk je kaasschotel af met kleurrijk fruit, gedroogd fruit, noten, antipasti of enkele fijne charcuterie vleeswaren. Je zorgt op die manier niet alleen voor extra kleur, maar brengt ook variatie in het smakenassortiment. Bovendien is er niets lekkerder dan zoet fruit bij een heerlijk romig stukje kaas zoals Cambozola. Geen fan van puur fruit? Ook de zoetheid van vijgenmosterd, vijgchutney of abrikozenjam zijn ideaal in combinatie met deze blauwe kaas. 

Check zeker ons recept van de kaastoast met Cambozola en druiven uit Snel, Makkelijk en Lekker 2. 

7. Bread taking 

Geen kaas zonder brood. Wij raden dan ook aan om, net zoals bij alles op je kaasplank, voldoende variatie in het broodaanbod te voorzien. Heerlijk in combinatie met kaas is bijvoorbeeld een rozijnen of notenbrood. Maar je voorziet ook best een neutraal brood zoals stokbrood of meergranenbrood. 

8. Cheesy drinks 

Geef naast een variatie aan kazen ook een variatie aan drankjes. Niet elke wijn past namelijk bij elke kaas en omgekeerd. Probeer Cambozola bijvoorbeeld eens met Blauburgunder of Pinot Noir, dan zit je altijd goed. Vraag verder advies in de kaaswinkel over welke wijn je combineert bij je andere kazen. Of ga voor een paar biertjes. Bij Cambozola raden we bijvoorbeeld aan om een licht bokbier te serveren. 

9. Groenten en kaas? 

Ja, ook groenten en kaas kunnen een hemelse combinatie vormen. Zo zijn groene asperges in combinatie met Cambozola bijvoorbeeld een echte aanrader. 

10. Toch overschot? Zo bewaar je zachte kaas best! 

De beste plaats voor het bewaren van zachte kazen, zoals Cambozola,  is het groentenvak van de koelkast. Bovendien is het belangrijk dat de kaas kan blijven ademen. Sluit ze dus niet op in een hermetisch afgesloten doosje, maar kies voor een papier zoals dat waarin je het meekrijgt bij de kaaswinkel. 

OF, je kan de overschotjes kaas natuurlijk ook verwerken in een heerlijke pasta zoals de rigatoni uit Snel, Makkelijk en Lekker 2. 

Lees ook...