10 food trends voor 2021

2020 was een jaar zoals niemand het zich had kunnen inbeelden. Een jaar dat wellicht een nieuw tijdperk zal markeren op verschillende gebieden. De crisis heeft eveneens een invloed op de food trends die wij jullie zoals elk jaar graag serveren. Het belang van het virtuele zal volgend jaar ongetwijfeld een rol spelen, evenals het belang van hygiëne. Maar ook op het gebied van smaakpatronen zien we dat er enkele veranderingen op til zijn. Tijd voor de 10 food trends voor 2021!

1. Ambacht is koning(in) 

Ambacht is terug van (nooit) weggeweest. Ambachten zijn er natuurlijk altijd geweest, ze hebben alleen niet altijd evenveel in de kijker gestaan. In 2021 winnen ze terug aan belangstelling. De ambachtelijke bakker, slager, maar ook pizzabakker of poelier zien we dus steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Dat zorgt voor een hogere kwaliteit en vaak ook meer gezelligheid. En dat kunnen we dus alleen maar toejuichen.

2. Ghost kitchens 

Ghost kitchens of dark kitchens zijn professionele keukens die uitsluitend werken voor food delivery. Vaak doen ze dat in opdracht van een restaurant. Door de noodzaak van take away en delivery in 2020 is de ontwikkeling van ghost kitchens in een stroomversnelling gekomen. We verwachten dat deze trend zich zal doorzetten in 2021. Veel van je afhaal- of deliverymaaltijden zullen dan ook in dit type van keukens bereid worden. 

3. Virtueel koken en kooklessen 

De coronacrisis zorgde ervoor dat we met z’n allen meer tijd online doorbrachten. Ook op kookgebied. Online kooklessen en virtuele kooksessies met vrienden zijn dan ook zaken die plots trending zijn. In 2021 is deze trend een blijver. Van online wijntastings, pastaworkshops tot kaviaarproeverijen: het kan allemaal gezellig én veilig samen op het world wide web.

4. A la carte op restaurant 

Wanneer we terug op restaurant mogen, zullen we zien dat de “à la carte formule” terug aan belang wint. De consument is gewoon om te kunnen kiezen en daar speelt de à la carte goed op in. Bovendien plaatsen vele restaurants de meer ambachtelijke, arbeidsintensieve gerechten vaak op de à la carte, en het zijn net die gerechten die populairder worden.

5. Kikkererwten 

Er zijn ook ingrediënten die we meer gaan zien in 2021. Kikkererwten is daar eentje van. Deze peulvrucht is lekker, gezond en je kan er in de keuken alle kanten mee uit. Van hapje tot dessert.

6. High-end Delivery & Take Away 

Het succes van delivery en take away in 2020 moeten we jullie niet uitleggen. Bijna iedereen heeft in dit vreemde jaar weleens aan delivery of take away gedaan. En dat bleek niet alleen lekker, het was ook verrassend gezellig. De high-end delivery en take away zijn dus blijvers. Ok, eenmaal de horeca terug open is, zullen we daar ongetwijfeld de voorkeur aan geven. Maar de tijd dat je enkel en alleen pizza en kebab kon bestellen om af te halen, is voorgoed gedaan.

7. Transparant eten (en erover communiceren)

Transparantie is in de voedselindustrie steeds belangrijker geworden. Ook dit aspect werd door de coronacrisis versterkt. Meer dan ooit willen we weten waar ons voedsel vandaan komt, welke weg het heeft afgelegd en hoe (on)gezond het is. In 2021 wordt meer weten dus meer eten.

8. Hygiënisch (gaan) eten

Nog een trend die te maken heeft met het coronavirus. Hygiënisch (gaan) eten is immers meer dan ooit belangrijk geworden. Wie had er ooit gedacht dat we in 2020 op restaurant zouden gaan met een mondmasker aan en de maaltijd zouden starten met een handreiniging met alcoholgel? Vandaag is het realiteit en wellicht zal die trend zich in 2021 het grootste deel van het jaar doorzetten.

9. Exotische smaakmakers worden mainstream 

Chilipeper, citroengras en granaatappel: in 2021 zijn deze ingrediënten even normaal als appel, citroen en sinaasappel. Ze zullen dan ook in onze mainstream producten aanwezig zijn, van frisdrank tot snoepgoed.

10. Condimenten winnen aan belang

Met condimenten worden smaakmakers bedoeld die afzonderlijk bij de maaltijd geserveerd worden. Denk aan sauzen, kruidenmengelingen of salsa’s. Die worden dit jaar belangrijker. Enerzijds omdat steeds meer mensen graag extra kruiding toevoegen, anderzijds omdat steeds meer internationale condimenten hun weg vinden naar onze keukens. Ze zorgen voor smaak, pit en kleur. En dat hebben we meer dan ooit nodig, toch?

Sven van de njam!-redactie