Zwarte spaghetti met inktvis

Een recept van Peppe Giacomazza, zoals gezien in Peppe's Pasta
Foto: Roos Mestdagh ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 middelgrote inktvis
200 g semola rimacinata
2 eieren
4 el olijfolie
10 kerstomaatjes, in vier gesneden
1 teentje look, fijngesnipperd
1 flinke scheut witte keukenwijn
5 takjes platte peterselie, fijngehakt
1 el geroosterde pijnboompitten
extra: platic handschoenen

Bereiden:

Kuis de inktvis:

Kuis de inktvis en haal het inktzakje eruit. Snijd in fijne reepjes en spoel af onder koud stromend water.

Maak de pasta:

Giet de semola rimacinata uit op het werkblad en maak er een kuiltje in. Breek hierin één eitje en meng goed met de bloem. Maak voor het tweede eitje opnieuw een kuiltje en kneed tot een zacht deeg.

Bescherm je handen met plastic handschoenen. Maak een kuiltje in het deeg en breek hierin het zakje inkt open. Meng met het deeg en kneed goed door. Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat 15 minuten rusten op kamertemperatuur.

Maak de saus:

Verhit twee eetlepels olijfolie in de pan en bak de inktvis. Breng op smaak met een snuifje peper en zout. Roer de kerstomaatjes en look erdoor. Blus met wijn, strooi de peterselie erover en voeg 3 eetlepels water toe zodat de saus niet uitdroogt. Laat enkele minuten pruttelen op een zacht vuur.

Kook de pasta:

Rol het pastadeeg uit en haal door de pastamachine. Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met een snuifje zout en een scheutje olijfolie.

Werk af:

Schep de pasta in de pan en roer onder de inktvis. Giet er nog een scheutje olijfolie over en breng op smaak met een draai van de pepermolen. Werk af met geroosterde pijnboompitten.

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog