Zuppa Inglese con savoiardi

Uit het boek Proeven van Italië
Foto: Marielle Gaudry ©

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 l melk
70 gr bloem
10 el suiker
4 el cacaopoeder
15 zachte savoiardi of lange vingers
250 ml alchermes (Italiaanse likeur)

Bereiden:

Klop de eidooiers in een pan los met de suiker. Voeg de bloem en vervolgens de melk toe en meng goed. Breng het mengsel langzaam aan de kook terwijl je het voortdurend in dezelfde richting roert. Laat zodra de eerste luchtbelletjes verschijnen, nog 5 minuten zachtjes koken. Haal dan van het vuur.

Giet een derde van de room in een kom, voeg de cacao en een paar druppels alchermes toe. Klop tot een glad en egaal mengsel. Halveer de savoiardi in de breedte, dompel ze in de likeur en bekleed de bodem en lange zijden van de vorm. Giet de helft van de banketbakkersroom in de vorm, dek af met de in likeur gedrenkte koekjes en schenk alle chocoladeroom eroverheen. Dek af met savoiardi en eindig met een laagje banketbakkersroom. Vouw de randen van de savoiardi die boven de vorm uitsteken naar binnen, over de room heen. Zet de vorm minimaal 6 uur in de koelkast voordat je de taart uit de vorm haalt. Je kunt het gerecht ook in schaaltjes serveren.

De varianten:

  • In recept 675 van Artusi wordt de helft van de koekjes in de alchermes gedoopt en de andere helft in rosolio (lichte likeur van rozenblaadjes). Hij stelt voor om de suiker op te lossen in rum en voegt 1 eetlepel abrikozenjam toe.
  • Alchermes kan worden verdund met rum of siroop of geheel worden vervangen door koffie.
  • Je kunt de savoiardi vervangen door biscuitgebak of, zoals in Emilia-Romagna, plakjes ciambella (een soort cake).

Inspiratie & blog