Zeeduivel met stoofprei en pommes duchesses

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in De Dagschotel

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
8 aardappelen
4 stengels prei
1 stuk zeeduivel (ca. 750 gr)
2 eigelen
boter - bloem
zout - peper
100 gr boter
2 el bloem
200 ml koude melk

Bereiden:

Schil de aardappelen, spoel ze onder de kraan en snij ze in grove stukken. Kook ze gaar.

Snij de preistengels door in de lengte en vervolgens in stukjes van 1 à 2 cm dikte. Was de prei even in koud water. Stoof aan in een klontje boter en kruid met zout en peper.

Maak de zeeduivel proper (snij de zijkanten en het vel er af), bloem de vis en kleur deze aan in een klontje boter. Breng op smaak met peper en zout. Leg de zeeduivel in een ovenschaal en zet deze gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Maak vervolgens de bechamelsaus: doe 100 gram boter in een steelpannetje en laat smelten. Doe er 2 eetlepels bloem bij en voeg vervolgens 200 ml koude melk toe. Roer tot een dikke saus en kruid met peper en zout.

Giet de aardappelen af en passeer ze door een passe-vite. Voeg er een klontje boter, peper, zout en twee eigelen aan toe. Roer tot een smeuïge puree. Doe deze in een spuitzak en spuit mooie torentjes op een ingeboterde ovenplaat.

Haal de vis uit de oven zet de aardappeltorentjes even onder de grill.

Roer de bechamelsaus onder de gestoofde prei.

Doe het braadvocht van de vis terug in de pan met een scheutje water, een klontje boter, peper en zout. Zeef de saus en laat ze even inkoken.

Serveren:

Snij dunne plakjes van de vis en dresseer mooi op een bord. Leg de pommes duchesses en de gestoofde prei er naast, werk af met een lepeltje saus. 

Inspiratie & blog