Zachte kaastaart met limoencrème

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Bakken

Ontdek hier de heerlijke drankjes en hapjes uit het nieuwe seizoen van HAPeritief!

Ontdek hier de heerlijke drankjes en hapjes uit het nieuwe seizoen van HAPeritief!

Ingrediënten

Even geduld...
250 g bloem
90 g kristalsuiker
90 g lichte cassonadesuiker
100 g roomboter, op kamertemperatuur
80 g gezouten boter, op kamertemperatuur
1 vanillestokje, het merg
2 eidooiers (50g)
1 tl geraspte citroenschil
330 g melk
1 stengel citroengras
2 citroenen, de geraspte schil
1 vanillestokje
75 g room
3 eidooiers
75 g kristalsuiker
60 g puddingpoeder
45 g boter
300 g plattekaas
50 g Griekse yoghurt
100 g eiwit (van 3 eieren)
30 g kristalsuiker
25 g Griekse yoghurt
50 g plattekaas
1 limoen, het sap
1 tl poedersuiker

Bereiden:

Maak de taartbodem:

Verwarm de oven voor op 160°C.

Meng de bloem met alle andere ingrediënten en kneed tot een mooi egaal deeg. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit. Leg het uitgerolde deeg op een bakplaat en steek er met de taartring de bodem uit. Verwijder het overtollige deeg en bak 20 minuten in de oven.

Haal de bodem uit de oven. Laat afkoelen maar laat de taartring errond.

Maak de vulling:

Breng de melk aan de kook met het citroengras, de geraspte citroenschil, het vanillestokje en –merg. Zeef de melk. Roer de room, de eidooiers en de kristalsuiker eronder. Klop het puddingpoeder eronder en breng het mengsel onder voortdurend kloppen terug aan de kook. Draai het vuur lager wanneer de melk begint te koken en klop de pap mooi glad.

Klop de boter eronder en doe het mengsel in een glazen kom. Roer goed glad en doe de plattekaas en Griekse yoghurt erbij en roer opnieuw goed glad.

Klop het eiwit halfstijf op met de suiker en meng onder de rest van de vulling.

Bak af:

Stort de vulling uit op de taartbodem en strijk glad. Zet de taart terug in de oven en bak nogmaals 50 minuten op 160°C. Laat de taart opstijven in de koelkast tot ze helemaal koud is.

Werk af:

Meng de plattekaas met de Griekse yoghurt en het limoensap. Zoet de limoencrème nog een beetje bij met het poedersuiker. Haal de kaastaart uit de taartring. Strooi er een beetje poedersuiker over en serveer samen met de limoencrème.

Uit het boek "Bakken met Roger van Damme"

Verras je vrienden en huisgenoten met lekkere sandwiches, roomboter croissants of echt Frans stokbrood, met krakend verse koffiekoeken, eclairs of frangipanetaartjes waar zelfs een bakker jaloers op wordt. Bak je eigen vieruurtje met speculaaskoekjes, amandelkrullen, madeleintjes en rotsjes. Word de bakkampioen van je wijk met de chocoladetaart van Roger, oma’s appeltaart, een vederlichte kaastaart of aardbeienbavarois.

Met dit bakboek van Roger van Damme kan het gewoon niet meer mislukken. Alle recepten komen rechtstreeks uit het tv-programma ‘Bakken’ van njam! De instructies zijn helder en duidelijk en zowel geschikt voor de absolute leek als voor het geoefende bakwonder. Bij elk recept geeft Roger bovendien diverse tips voor een perfect resultaat.

Voor de recepten liet Roger zich inspireren door een meer dan 120 jaar oud receptenboekje van zijn overgrootvader Hubert. Die was de allereerste van een generatie bakkers in de familie van Damme. Voor dit boek selecteerde Roger van Damme meer dan 35 klassieke bereidingen van brood, taart en gebak. Ze zijn onderverdeeld in vijf bakmomenten: ontbijt, picknick, vieruurtje, feest en koekjes bakken. Roger zet ze naar zijn hand en geeft er zijn persoonlijke toets aan.

  • Titel: Bakken met Roger van Damme
  • Uitvoering: Hard Cover
  • ISBN: 978-90-5916799-5
  • Pagina's: 192
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Bakken met Roger van Damme

Inspiratie & blog

s