Worstenbroodjes met salie en appel

Foto: Roos Mestdagh ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

worstenbroodje worstenbroodjes Even geduld...
1 rode ui
35 gr boter
1 teentje look (geperst)
1 handvol verse salie (geknipt)
400 gr varkens-rundergehakt
dorure (ei losgeklopt met wat melk)
sesam- of maanzaadjes naar smaak
zwarte peper
zout
250 gr tarwebloem
30 gr gesmolten boter
150 gr koud water
250 gr boter
zout

Bereiden:

Bladerdeeg kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken. Zeef de tarwebloem rechtstreeks op het werkvlak en voeg een snuf zout toe. Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de gesmolten boter en het koude water aan toe. Meng met je vingers in het kuiltje en neem steeds een beetje meer bloem mee.

Kneed op het werkvlak tot je een mooi samenhangend deeg hebt. Voeg indien het te droog is, nog een beetje water toe. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 20 minuten rusten in de koelkast.

Klop de boter met een deegrol plat tot een vierkant van ongeveer 10 x 10 cm. Leg opzij (eventueel in de koelkast bij warm weer). Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een soort kruisvorm. Leg het vierkante boter in het midden en vouw de linker- en de rechterhelft van het deeg over de boter. Doe dit ook met de boven en de onderhelft, zodat je een pakketje gemaakt hebt. Keer het deeg om en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 15 x 40cm. 

Leg het met de lange zijde voor je. Nu ga je toeren. Vouw het bovenste derde deel van het deeg naar beneden en vouw het onderste derde deel naar boven tot je opnieuw een vierkant krijgt. Draai het deeg een kwartslag, rol opnieuw uit tot een rechthoek en herhaal de techniek van het vouwen.

Leg het in deze fase 30 minuten in de koelkast om te rusten. Rol het deeg daarna opnieuw uit, vouw het bovenste en onderste gedeelte naar binnen, draai een kwartslag en herhaal. Plaats het deeg weer in de koelkast om te rusten. Herhaal deze techniek 4 tot 5 keer naar wens zodat je steeds meer laagjes creërt. Leg het deeg dan tot gebruik in de koelkast.

Snijd voor de vulling van het worstenbroodje de ui en de appels in kleine blokjes. Doe de boter in de pan en laat goed heet worden. Voeg de appeltjes en rode ui samen met de kristalsuiker toe. Bak alles mooi goudbruin. Haal de pan van het vuur en voeg de knoflook en salie toe. Meng alles goed en doe in een mengkom.

Doe het gehakt in een grote kom en voeg een goede snuf zout en veel versgemalen zwarte peper toe. Voeg vervolgens de gekaramelliseerde appeltjes en ui met kruiden toe. Meng goed met een lepel, proef en kruid eventueel bij met zout of zwarte peper.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het bladerdeeg uit tot 4mm dikte en snijd er 6 rechthoeken van 12 x 22 cm uit. Beleg aan de kortste rand (12cm) met vulling (ongeveer 95gr per worstenbroodje) en bestrijk de andere rand met losgeklopt ei. Rol het bladerdeeg op tot een worst en bestrijk met dorure en werk eventueel af met sesam- of maanzaadjes. Bak de worstenbroodjes in de oven gedurende 20 - 25 minuten. 

Inspiratie & blog