Walnootcakejes afgewerkt met ganache en chocoladekrullen

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Bakken

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Ingrediënten

cakeje cakejes Even geduld...
150 g boter, op kamertemperatuur
75 g cassonade
4 eieren
25 g hazelnoten, grof gehakt
60 g walnoten, grof gehakt
125 g rozijnen, een uur geweekt in lauw water
215 g zelfrijzende bloem
3 eiwitten
1 snuifje kristalsuiker
1 klontje gesmolten boter
300 g pure chocolade
500 g melkchocolade, gesmolten
100 g arachideolie
100 g praliné of hazelnootpasta
100 g witte chocolade, gesmolten
hazelnoten - walnoten - steranijs
extra: 1 grote cupecakevorm of muffinplaat - keukenthermometer - bakplaat - bakpapier - borsteltje - bakrooster - spuitzak v bakpapier

maak de cakejes:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Klop de boter luchtig en roer de cassonade eronder. Voeg de eieren één voor één toe en meng de gehakte noten, de geweekte rozijnen en bloem onder het beslag. Klop de eiwitten op met een snuifje kristalsuiker en meng het eiwit ook onder het beslag.

Bestrijk de cupecakevorm met de gesmolten boter en lepel het cakebeslag in de vormpjes. Bak de cakejes ongeveer 20 minuten in de oven.

Haal de cakes uit de oven en uit de vorm. Leg op een plankje en laat afkoelen in de koelkast.

maak de chocoladekrullen:

Smelt de chocolade tot een temperatuur van 30°C. Neem een bakplaat bekleed met bakpapier en strijk de chocolade hierop uit in strepen van ongeveer 7 cm lang en 4 cm breed en laat afkoelen.

maak de ganache:

Meng de arachideolie onder de gesmolten melkchocolade en roer de praliné eronder.

werk af:

Zet de afgekoelde cakejes op een bakrooster en overgiet met de ganache. Vul het spuitzakje van bakpapier met de gesmolten witte chocolade en verdeel de witte chocolade in fijne streepjes over de cakejes.

Verwijder het bakpapier van de chocoladekrullen en leg ze bovenop de cakejes. Werk de cakejes verder af met enkele wal- en hazelnoten en leg als laatste op elk cakeje een stukje steranijs.Uit het boek "Bakken met Roger van Damme"

Verras je vrienden en huisgenoten met lekkere sandwiches, roomboter croissants of echt Frans stokbrood, met krakend verse koffiekoeken, eclairs of frangipanetaartjes waar zelfs een bakker jaloers op wordt. Bak je eigen vieruurtje met speculaaskoekjes, amandelkrullen, madeleintjes en rotsjes. Word de bakkampioen van je wijk met de chocoladetaart van Roger, oma’s appeltaart, een vederlichte kaastaart of aardbeienbavarois.

Met dit bakboek van Roger van Damme kan het gewoon niet meer mislukken. Alle recepten komen rechtstreeks uit het tv-programma ‘Bakken’ van njam! De instructies zijn helder en duidelijk en zowel geschikt voor de absolute leek als voor het geoefende bakwonder. Bij elk recept geeft Roger bovendien diverse tips voor een perfect resultaat.

Voor de recepten liet Roger zich inspireren door een meer dan 120 jaar oud receptenboekje van zijn overgrootvader Hubert. Die was de allereerste van een generatie bakkers in de familie van Damme. Voor dit boek selecteerde Roger van Damme meer dan 35 klassieke bereidingen van brood, taart en gebak. Ze zijn onderverdeeld in vijf bakmomenten: ontbijt, picknick, vieruurtje, feest en koekjes bakken. Roger zet ze naar zijn hand en geeft er zijn persoonlijke toets aan.

  • Titel: Bakken met Roger van Damme
  • Uitvoering: Hard Cover
  • ISBN: 978-90-5916799-5
  • Pagina's: 192
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Bakken met Roger van Damme

Inspiratie & blog