Verjaardagstaart met brésilienne en vers fruit

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Bakken

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

Even geduld...
1 l slagroom
50 g kristalsuiker
aardbeienconfituur
8 eieren
240 g kristalsuiker
240 g patisseriebloem
40 g boter
240 g kristalsuiker
80 g water
160 g geroosterde hazelnoten
voor de afwerking: vers fruit
extra: keukenrobot / springvorm ∅ 28 cm / bakplaat / bakpapier / blender / bakrooster

Bereiden:

Maak de biscuit:

Verwarm de oven voor op 165°C. Klop de eieren los en roer de suiker erdoor. Verwarm het mengsel al kloppend op een zacht vuur tot 50°C zodat de suiker goed versmelt met de eieren.

Giet het mengsel over in de mengkom van een keukenrobot en klop tot een witte smeuïge massa. Giet over in een andere grote kom.

Smelt de boter op een zacht vuur. Meng de bloem onder het eiermengsel en roer de gesmolten boter erdoor. Giet het beslag in een beboterde springvorm en bak 35 minuten in de oven. 

Maak de brésilienne:

Breng de suiker met het water aan de kook en laat karameliseren. Voeg de hazelnoten toe. Giet uit op een bakplaat met bakpapier en laat afkoelen.

Maal de gekarameliseerde nootjes fijn in de blender. 

Versier de biscuit:

Haal de biscuit uit de springvorm en laat afkoelen op een rooster. Klop ondertussen de slagroom op met 50 g suiker. Snijd de biscuit overlangs door in 3 delen.

Bestrijk het onderste deel van de biscuit met aardbeienconfituur en leg het middelste deel er terug op. Bestrijk dit deel met opgeklopte slagroom en leg het bovenste deel er terug op. Strijk de taart helemaal in met slagroom en maak mooi glad.

Werk de taart aan de zijkant af met de brésilienne. 

Werk af:

Klop de rest van de slagroom nog een beetje stijver en spuit hiermee toefjes op de bovenkant van de taart. Werk af met veel vers fruit.

Uit het boek "Bakken met Roger van Damme"

Verras je vrienden en huisgenoten met lekkere sandwiches, roomboter croissants of echt Frans stokbrood, met krakend verse koffiekoeken, eclairs of frangipanetaartjes waar zelfs een bakker jaloers op wordt. Bak je eigen vieruurtje met speculaaskoekjes, amandelkrullen, madeleintjes en rotsjes. Word de bakkampioen van je wijk met de chocoladetaart van Roger, oma’s appeltaart, een vederlichte kaastaart of aardbeienbavarois.

Met dit bakboek van Roger van Damme kan het gewoon niet meer mislukken. Alle recepten komen rechtstreeks uit het tv-programma ‘Bakken’ van njam! De instructies zijn helder en duidelijk en zowel geschikt voor de absolute leek als voor het geoefende bakwonder. Bij elk recept geeft Roger bovendien diverse tips voor een perfect resultaat.

Voor de recepten liet Roger zich inspireren door een meer dan 120 jaar oud receptenboekje van zijn overgrootvader Hubert. Die was de allereerste van een generatie bakkers in de familie van Damme. Voor dit boek selecteerde Roger van Damme meer dan 35 klassieke bereidingen van brood, taart en gebak. Ze zijn onderverdeeld in vijf bakmomenten: ontbijt, picknick, vieruurtje, feest en koekjes bakken. Roger zet ze naar zijn hand en geeft er zijn persoonlijke toets aan.

  • Titel: Bakken met Roger van Damme
  • Uitvoering: Hard Cover
  • ISBN: 978-90-5916799-5
  • Pagina's: 192
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Bakken met Roger van Damme

Inspiratie & blog