Spicy mocktail met tamarinde, chili en passievrucht

Een recept van Vanja van der Leeden uit het boek Insane
Foto: Remko Kraaijeveld ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
75 gr tamarindepulp
200 ml water
75 gr Javaanse suiker
1 snuifje zout
1 klein chilipepertje, in de lengte doormidden
1,5 limoen, het sap
4 passievruchten
300 ml bruiswater
ijsblokjes
chilipepers ter garnering

Bereiden:

Doe de tamarindepulp in een steelpan samen met het water. Hak de Javaanse suiker in stukjes en voeg toe samen met het zout. Verwarm het water zodat de suiker en het zout oplossen en de tamarinde losweekt – je kunt de tamarinde een handje helpen door met schone handen de pulp los te masseren. Voeg het chilipepertje toe en laat het geheel 5 tot 10 minuten trekken. Het wordt echt goed pittig, dus als je dat niet gewend bent, gebruik dan de halve peper. 

Haal van het vuur en voeg het limoensap toe. Giet het mengsel door een zeef en houd apart. 

Was de zeef en zet `m op een schenkkannetje. Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees in de zeef. Druk goed aan zodat het mooie oranje sap eruit loopt. Eet de pitjes op voor een shot extra vitamine C – of bewaar de pitjes voor in de yoghurt. 

Verdeel het tamarindemengsel over glazen, je hebt als het goed is zo’n 65 milliliter per glas. Schep in elk glas ijsblokjes en vul de glazen aan met zo’n 75 milliliter bruiswater. Decoreer met een chilipepertje, of een takje munt voor mijn part. 

Doe het passievruchtensap over in een klein schenkkannetje en giet bij het serveren een scheutje in de glazen zodat er een mooi wolkje ontstaat. Roer het drankje voor het drinken nog even goed door. 

Inspiratie & blog