Spaghetti met venusschelpen en bottarga

Een recept van Peppe Giacomazza, zoals gezien in Njamma Mia!
Foto: Roos Mestdagh ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 flinke scheut olijfolie
500 gr venusschelpen
1 teentje knoflook
2 dl witte wijn
1-2 el gehakte peterselie
grof zeezout
200 gr rimacinato bloem
2 eieren
olijfolie
bottarga
saffraanwater
sepia
vers gemalen zwarte peper

Bereiden:

Maak de saus:

Laat de venusschelpen weken in koud water met grof zeezout. Giet ze door een zeef en spoel af onder koud stromend water.

Verhit een scheutje olijfolie en bak de venusschelpen kort aan met de knoflook. Zet het deksel op de pan en draai het vuur hoger. Voeg de gehakte peterselie en witte wijn toe wanneer de schelpen half open zijn en laat nog even inkoken.

Maak de spaghetti: 

Maak een kuiltje in de bloem, breek de eieren erin en kneed goed door tot een soepel deeg. Rol op tot een bolletje, draai in plastikfolie en leg 10 minuten in de koelkast.

Rol het deeg uit en snijd in brede repen. Haal het deeg door de pastamachine. Bestrooi met bloem en kook beetgaar in ruim kokend gezouten water met een scheutje olijfolie. Giet de pasta af.

Werk af:

Schik de venusschelpen op het bord en schep de pasta erbij. Gebruik enkel de open venusschelpen! Breng op smaak met olijfolie en rasp de bottarga erover. Kruid af met peper en werk het bord verder af met enkele strepen saffraanwater en sepia.

Uit het boek "Njamma Mia!"

Bij La Botte houden ze allemaal zielsveel van Italië. Is het geen prachtig land? De landschappen en kunstschatten kunnen ze niet naar België halen. De echte Italiaanse keuken wel. Haar magie? Met drie, vier simpele ingrediënten creëer je al een rijk bord. Maar de formule werkt alleen met de beste producten. 

Op njam! heeft Peppe voor jullie de specialiteiten van twintig Italiaanse regio’s klaargemaakt. Maar de reis van Njamma Mia! is nog niet afgelopen! Hij nodigt jullie opnieuw uit in het mooiste land ter wereld. Hij vertrekt in Sicilië, waar zijn familie vandaan komt, en hij eindigt aan de voet van de Alpen. Zijn broer Gaspare reist mee en stelt bij elk streekgerecht zijn favoriete streekwijn voor.

  • Titel: Njamma Mia!
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-695-0
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Roos Mestdagh
Lees meer over Njamma Mia!

Inspiratie & blog