Salade met aardbeien, pecannoten en spekjes

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 flinke kropsla
300 gr aardbeien
400 gr spekjes
4 flinke tomaten (gepeld en in partjes gesneden)
200 gr pecannoten
200 gr brie
350 gr bloem
150 gr fijn zout
1 ei
2 rode bieten, ongeschild
1 scheutje water
25 cl water
65 gr kristalsuiker
250 gr aardbeien
0,5 limoen, het sap
salviabloemetjes
beukennootcress
blender of handmixer
zeef

Bereiden:

Rode biet in zoutkorst:

Verwarm de oven voor op 160°C. Meng de bloem, het zout en het ei. Voeg er water aan toe tot je een stevig papje krijgt. Pak de rode bieten in met dat papje en laat ze gedurende 2 uur garen in de voorverwarmde oven. Snij ze in plakjes.

Coulis:

Mix alle ingrediënten en druk ze vervolgens door een zeef, zodat je een mooie, gladde coulis krijgt.

Maak de sla schoon en was ze goed. Laat ze uitlekken. Snij de bieten in plakjes of blokjes en snij de aardbeien in twee. Verhit wat olie in een pan en bak daarin de spekjes krokant.

Meng de gepelde tomaten, sla, biet, pecannoten en aardbeien in een grote slakom. Lepel er wat aardbeiencoulis door als vinaigrette.

Serveren:

Verdeel de sla over de borden. Beleg ze met de brie en de spekjes. Garneer naar wens met de salviabloemetjes en de beukennootcress.

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog