Pruimenvlaai met zelfgemaakte pruimencompote

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Bakken

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

Even geduld...
300 g gedroogde pruimen (zonder pit)
250 g lichte kandijsuiker
300 g dessertwijn
200 g appelcider
100 g amaretto
100 g gedroogde vijgen
20 g rozijnen
1 tl kaneelpoeder
1 kl gemberpoeder
1 uitgeschraapt vanillestokje
2 kleine zoete appeltjes, in blokjes
250 g bloem
100 g cassonadesuiker
1 tl speculaaskruiden
100 g boter
1 ei + extra dooier
1 snuifje zout
zeste van citroen, sinaasappel en limoen
100 g abrikozenconfituur
100 g water
250 g slagroom
1 el kristalsuiker
poedersuiker
extra: deegrol, blender, taartring ∅ 18 cm

Bereiden:

Maak de compote:

Doe alle ingrediënten in een grote kookpot. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat alles verder gaar pruttelen. Verwijder het vanillestokje en mix de compote fijn.

Maak het boterdeeg:

Stort de bloem uit op het werkblad. Maak een kuiltje in de bloem en doe hierin de rest van de ingrediënten. Vermeng alles tot een homogeen deeg en rol tot een bolletje.

Bestuif het werkblad met bloem, rol het deeg uit en bekleed hiermee de taartvorm. Verwijder het deeg dat teveel is en rol dit terug tot een bolletje.

Bak de taart:

Verwarm de oven op 175°C. Vul de taart met de compote. Rol het deegballetje terug uit, versnijd in reepjes en verdeel deze over de taart. Plaats de pruimentaart in de oven en bak af in 20 minuten.

Werk af:

Breng de abrikozenconfituur samen met het water aan de kook. Klop ondertussen de room op met de suiker.

Haal de taart uit de oven en bestrijk ze met een laagje opgekookte confituur. Verwijder de bakring, bestrooi met poedersuiker en serveer samen met de slagroom.

Uit het boek "Bakken met Roger van Damme"

Verras je vrienden en huisgenoten met lekkere sandwiches, roomboter croissants of echt Frans stokbrood, met krakend verse koffiekoeken, eclairs of frangipanetaartjes waar zelfs een bakker jaloers op wordt. Bak je eigen vieruurtje met speculaaskoekjes, amandelkrullen, madeleintjes en rotsjes. Word de bakkampioen van je wijk met de chocoladetaart van Roger, oma’s appeltaart, een vederlichte kaastaart of aardbeienbavarois.

Met dit bakboek van Roger van Damme kan het gewoon niet meer mislukken. Alle recepten komen rechtstreeks uit het tv-programma ‘Bakken’ van njam! De instructies zijn helder en duidelijk en zowel geschikt voor de absolute leek als voor het geoefende bakwonder. Bij elk recept geeft Roger bovendien diverse tips voor een perfect resultaat.

Voor de recepten liet Roger zich inspireren door een meer dan 120 jaar oud receptenboekje van zijn overgrootvader Hubert. Die was de allereerste van een generatie bakkers in de familie van Damme. Voor dit boek selecteerde Roger van Damme meer dan 35 klassieke bereidingen van brood, taart en gebak. Ze zijn onderverdeeld in vijf bakmomenten: ontbijt, picknick, vieruurtje, feest en koekjes bakken. Roger zet ze naar zijn hand en geeft er zijn persoonlijke toets aan.

  • Titel: Bakken met Roger van Damme
  • Uitvoering: Hard Cover
  • ISBN: 978-90-5916799-5
  • Pagina's: 192
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Bakken met Roger van Damme

Inspiratie & blog