Pieterman met spicy spitskool en beurre blanc

Een recept van Bart Desmidt, zoals gezien in Snel, Makkelijk & Lekker
Foto: Kaat Bosch ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 stengels lente-ui, fijngehakt
1 handvol bieslook, fijngehakt
0,5 groene chilipeper, fijngehakt
1 tl sesamzaadjes
peper - zout
olie
0,5 spitskool
1 teentje look, in plakjes
1 groene chilipeper
1 klontje boter
200 ml witte wijn
1 sjalot, fijngehakt
1 teentje look, fijngehakt
100 ml room
100 gr boter
peper - zout

Bereiden:

Neem een ruime kookpot en doe er een bodempje water en een klontje boter in. Leg de have spitskool in zijn geheel in de kookpot. Voeg de gember, de look en de chilipeper toe. Neem een vel boterpapier, knip er een ronde uit met dezelfde diameter als de pot en maak een gaatje in het midden. Leg het boterpapier boven op de spitskool en dek de pot af met een deksel. Laat garen.

Maak nu de beurre blanc. Giet de witte wijn in een steelpannetje, voeg de sjalot, de look en de gember toe en breng aan de kook op het vuur. Laat gedurende vijf minuten inkoken. Doe de room erbij en werk de saus op met de boter en een scheutje azijn. Smaak nog af met peper en zout. 

Verhit een scheutje olie in een pan op het vuur. Bak de pietermanfilets op hun vel aan. Druk tijdens het bakken goed aan, zodat de vis niet krult. Kruid met peper en zout. Draai de vis om en zet het vuur af. Laat zo nog even verder garen. 

Serveren:

Haal de gare spitskool uit de kookpot en snijd in plakken. Serveer de stukjes vis met de spitskool en de beurre blanc. Werk af met de lente-ui, de bieslook, de chilipeper en de sesamzaadjes alvorens te serveren.

Inspiratie & blog