Pasteis de nata met rozenwaterslagroom

Een recept van Winnie Verswijvel
Foto: Winnie Verswijvel ©

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
200 ml volle melk
2 peulen steranijs
120 gr suiker
6 vierkante plakjes bladerdeeg
150 ml slagroom
2 kl rozenwater
1 el pistachenootjes, fijngehakt

Bereiden:

Verwarm de melk in een steelpan. Voeg de kardemom en de steranijsjes toe en breng aan de kook. Haal meteen daarna van het vuur en zet het deksel op de pan. Laat een halfuurtje zo staan. 

Doe de suiker met de bloem in een kom en meng door elkaar. Haal de steranijsjes met een lepel uit de melk en breng de melk opnieuw aan de kook. Voeg de bloem beetje bij beetje toe aan de pan terwijl je goed roert met een garde. Draai het vuur lager en laat nog een paar minuten op laag vuur indikken. Haal van het vuur en voeg de eidooiers toe. Roer goed en laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast. 

Verwarm de oven voor tot 250 graden (of tot de maximum temperatuur van je oven). 

Neem er een metalen muffinvorm bij met zes openingen en vet de vormpjes in met boter of vetstof.  Leg de plakjes bladerdeeg in de vormen en duw voorzichtig aan. Snijd overtollige stukjes deeg weg. 

Vul de deegbakjes met de afgekoelde pudding. Laat nog een halve centimeter tot de rand. Plaats ze in de hete oven en bak ze in ongeveer een kwartier (afhankelijk van je maximum oventemperatuur is dit iets meer of iets minder, dus hou dit in de gaten) gaar. Je wil mooie donkerbruine tot zwarte vlekken. 

Maak tijdens het bakken de rozenwaterslagroom door eerst de slagroom bijna stijf te kloppen en er vervolgens de suiker en het rozenwater doorheen te roeren. Klop vervolgens helemaal stijf. 

Leg de pasteis de nata’s op een bordje, lepel (of spuit) er wat van de rozenwaterslagroom naast en verdeel het pistachekruim erover. 

Inspiratie & blog