Ovenschotel boulangère met lamsvlees

Een recept van Jan Buytaert, zoals gezien in De Dagschotel
Foto: Frank Croes ©

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1,5 kg ontbeende lamsbout
2 kg stevige aardappelen
0,5 kg dikke uien
1,5 l kippenbouillon
graanmosterd
peper - zout

Bereiden:

Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne schijfjes. Stoof de uien aan in een pan. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 2 à 3 mm.

Bak de stukken lamsbout aan in de pan, schroei ze langs alle kanten dicht en neem uit de pan. Snijd in sneetjes van enkele mm dik. Schep wat kippebouillon bij de aanbaksels van het lamsvlees en laten even doorkoken.

Leg een laagje uien in een diepe ovenschotel. Schik er een laag aardappelen over en kruid met peper en zout. Leg er vervolgens een laagje vlees over en kruid weer met peper en zout. Vervolg dan weer met een laag uien, aardappelen, vlees, uien en eindig bovenaan met een laagje aardappelen. Kruid goed af met peper en zout. Duw alles goed aan.

Schep wat bouillon in de pan waarin de uien gebakken zijn, laat even doorkoken en giet dit bij de bouillon in de pan waarin het vlees gebakken is. Lepel de bouillon over de ovenschotel tot alle ingrediënten onder staan.

Bak de ovenschotel minstens anderhalf uur in een oven van 140° à 150°.

Serveren:

Serveer in een diep bord en lepel er een schepje graantjesmosterd bij.

Uit het boek "De Dagschotel"

De Dagschotel: 36 succesrecepten van njam-chefs Peter Goossens, Roger van Damme, Peppe Giacomazza, Johan Segers, Jan Buytaert en Chiara van Emrik.

In “De dagschotel” maken de njam-chefs eenvoudige en lekkere gerechten klaar, die je zelf in een handomdraai op tafel kan toveren. Een aantal van deze gerechten zijn alledaagse klassiekers die je wellicht regelmatig klaarmaakt. Balletjes in tomatensaus, croque champignon, gehaktbrood met krieken, rodekool met appeltjes… in dit boek geven de njam-chefs hun recepten prijs voor de ideale bereiding van deze traditionele gerechten.

Hou je meer van internationale toppers? We nemen je mee over de grenzen en maken Griekse moussaka, Italiaanse minestrone, Bretoense pannenkoeken en Amerikaanse crabcakes. Stuk voor stuk heerlijke maaltijden die snel en eenvoudig te bereiden zijn.

Of ben je op zoek naar inspiratie? Met wat variatie tover je de meest alledaagse recepten om tot overheerlijke maaltijden. Een omelet wordt een verrassend spiegelei met chorizo, cordon bleu krijgt een Italiaanse toets met salie, kip wordt vervangen door piepkuiken. En wat dacht je van zuurkool met zalm?

In dit boek vind je maar liefst 36 recepten om mee aan de slag te gaan! Of je nu kiest voor een traditionele bereiding of een nieuw culinair idee, met “De dagschotel” wordt elke maaltijd een feest!

  • Titel: De Dagschotel
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 205 x 270mm
  • ISBN: 978-90-5916-826-8
  • Pagina's: 176
  • Fotografie: Frank Croes
Lees meer over De Dagschotel

Inspiratie & blog