The Last Word

Een recept van Manuel Wouters, zoals gezien in The Art of Making Cocktails

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

Even geduld...
1 scoop gepileerd ijs
2 cl Bombay Sapphire gin
2 cl Chartreuse Verte
2 cl Luxardo Maraschinolikeur
2 cl vers limoensap
8-tal ijsblokjes
soort glas: delmonicoglas of klein wijnglas

Cocktails komen en gaan. Bartender Murray Stenson van het Zig Zag Café in Seattle plukte dit oude recept uit Bottoms Up!, een klassiek cocktailboek uit 1952. Frank Fogarty, een stand-upcomedian die graag het laatste woord had, had de cocktail toen al geïntroduceerd in New York. Maar zijn geschiedenis gaat terug tot de drooglegging. De deftige heren van de Detroit Athletic Club lustten ondanks het verbod nog steeds een drankje en om de slechte smaak van de illegale gin te camoufleren, waren extra ingrediënten erg welkom. The Last Word heeft een zuurtje, een zoetje en a good bite. Zijn charmante bleekgroene kleurtje dankt hij aan de Chartreuse, een sterke Franse kruidenlikeur gemaakt door kartuizermonniken

Bereiden:

Koel het glas voor met gepileerd ijs. Doe de gin, de Chartreuse, de Maraschinolikeur en het llimoensap in een met ijsblokjes gevuld mixglas. Sluit de shaker en schud hard tot de shaker erg koud aanvoelt. Verwijder het ijs uit het glas en stain de cocktail dubbel m.b.v. een fijne zeef.

Uit het boek "It’s Gin o’ clock"

It’s gin o’clock! Haast elke week komen er nieuwe, exclusieve en aparte gins op de markt. Distilleerders reconstrueren oude recepten of wagen zich aan nieuwe kruiden en nieuwe smaken, zoals topchefs dat doen. Gin is meer dan ooit de koning van de cocktailbar.

Manuel Wouters is al lang gefascineerd door gin. Voor dit boek heeft hij de hele wereld afgespeurd naar de beste en interessantste gins. Hoe koppel je de juiste gin aan de juiste tonic? Welke cocktails worden er op dit moment geserveerd in toonaangevende cocktailbars van New York tot Hamburg? Manuel legt het uit. Helder en strak als de beste gin. Nauwkeurig zoals de doseringen in een cocktail. En gekruid met de straffe verhalen die daar naar goede Britse gewoonte bij horen.

Je staat thuis bij de bar en wil aan de slag met de unieke gin die je net op de kop hebt kunnen tikken? Dan heb je slechts één ding nodig: dit boek.

Lees meer over It’s Gin o’ clock

Inspiratie & blog