Kop met huisbereide pickles

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Ingrediënten

x x Even geduld...
2 varkenstongen
750 gr varkenswangen
3 ui
1 prei
1 tak selder
1 takje tijm
1 laurierblaadje
1 tl peperkorrels
5 blaadjes gelatine
1/2 bloemkool
30-tal zilveruitjes
2 dl azijn
2 el mosterdpoeder
1 kl suiker
1 kl kurkuma
1 el maïszetmeel
10 augurken
bruin boerenbrood

Bereiden:

Week de tongen en wangen 1 uur in zout, ijskoud water om het bloed uit het vlees te halen. Vervang regelmatig het water en spoel telkens het vlees onder de kraan. Kook het vlees gaar in een bouillon met de ui, prei, selder, tijm en laurier, zout en wat peperkorrels. Haal het vlees uit de bouillon als het gaar is; reken op ongeveer 1,5 uur koken. Pel de tongen zo warm mogelijk. Verdeel het vlees in kleinere stukken en schik het in een cakevorm, die je eerst bekleed met een vel plasticfolie.

Zeef ongeveer 0,5 l van de bouillon en kijk de kruiding na. Week de gelatine in koud water en voeg toe aan de warme bouillon. Giet over het vlees en klop de vorm een paar keer op het werkvlak zodat de bouillon mooi tussen het vlees loopt. Laat opstijven in de koeling.

Snij ondertussen de bloemkool in kleine roosjes en kook ze al dente in gezouten water. Pel de zilveruitjes en kook ze eveneens al dente.

Breng de azijn met een gelijk deel water aan de kook met het mosterdpoeder, een theelepel zout, suiker en de kurkuma. Bind met het maïszetmeel dat gebroken is in wat water. Voeg de zilveruitjes, bloemkool en stukjes augurk toe en laat afkoelen.

Serveren:

Stort de kop op een snijplank. Verwijder de plasticfolie en snij er dikke plakken van. Schik op een groot, koud bord en serveer er de pickles in een klein potje apart bij. Dit gerecht is heerlijk met versgebakken bruin boerenbrood.

Uit het boek "Heerlijk van bij ons"

Zalig zilte Noordzeegarnalen, bitterzoet grondwitlof, ambachtelijk gebakken peperkoek, pittige Damse mokke, lekkere Luikse stroop, botermals blauw-wit en seizoenverse Mechelse asperges. Ze zijn allemaal van 'ons'. En van bij ons.

We koesteren deze heerlijke, meestal seizoens- en streekgebonden basisproducten en gaan er graag mee aan de slag. We toveren ze om tot de beste gerechten, van makkelijk tot iets uitdagender, van dagelijkse kost tot zondagse familielunch. Maar altijd lekker Belgisch!

Dit boek biedt je maar liefst 50 mooie recepten uit het allerbeste van de Belgische keuken. Wedden dat je zo de week rond bent?

  • Titel: Heerlijk van bij ons
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 170 x 215mm
  • ISBN: 978-90-5916-655-4
  • Pagina's: 128
  • Fotografie: Luk Thys
  • Redacteur: Patrick Caignau
Lees meer over Heerlijk van bij ons

Inspiratie & blog