Kabeljauw met mini-courgettes en garnalen

Kabeljauw met mini-courgettes en garnalen
Een recept van njam! chef Thierry Theys
Ook in njam! boek De Garde van Gert
Zoals gezien in tv-programma De Garde van Gert
Hoeveelheid Ingrediënt
4 aardappelen
1 scheutje melk
1 el zure room
1 klontje Becel Bakken & Braden
1 el bieslook, fijngehakt
2 kabeljauwfilets
250 gr grof zout
4 mini-courgettes
1 scheutje witte wijnazijn
1 ui, in grove stukken
2 stengels citroengras, in stukjes
4 cm gember, in plakjes
1 zoete appel, in stukjes
1 kl vadouvan
1 kl curry
100 ml room
0,5 blokje kippenbouillon
1 scheutje sushiazijn
100 gr grijze garnalen
olijfolie
peper - zout
Recept afdrukken

Bereiden:

Schil de aardappelen. Snijd ze in stukjes en kook gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree. Voeg een scheutje melk, een lepel zure room en een klontje boter toe. Kruid met peper en zout. Werk af met wat fijngehakte bieslook.

Bedek de kabeljauwfilets met grof zeezout en laat tien minuutjes rusten in de koelkast. Spoel het zout er vervolgens af onder koud, stromend water. Dep de vis nu droog. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de kabeljauwfilets gedurende enkele minuutjes aan elke kant. Zet de pan vervolgens 2 à 3 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Kook de mini-courgettes vijf minuten in gezouten water. Giet ze af en snijd ze in reepjes. Stoof de reepjes aan in een scheutje olijfolie. Blus met een scheutje witte wijnazijn.

Verhit een scheutje olijfolie op het vuur. Stoof de ui, het citroengras, de gember en de appel hier in aan. Voeg de vadouvan en de curry toe. Zet vervolgens onder met water en voeg een scheutje room en een half blokje kippenbouillon toe. Breng aan de kook en laat 10 minuutjes doorkoken. Zeef nu de saus en monteer ze op met een klontje boter en voeg nog een scheutje sushiazijn toe.

Serveren:

Schep de puree in een kommetje. Schik de courgettereepjes en de kabeljauw mooi op een bord. Leg er enkele garnaaltjes bij. Werk af met de saus en verse kruiden.