Hanky Panky

Een recept van Manuel Wouters

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

Even geduld...
1 scoop gepileerd ijs
4.5 cl Filliers Dry Gin 28
4.5 cl Carpano Antica
1 cocktaillepel Fernet Branca
10-tal ijsblokjes
soort glas: shotglas

“Coley, I am tired! Give me something with a bit of punch in it!” Met deze woorden stapte acteur Sir Charles Hawtrey de American Bar van het Savoy Hotel binnen. Waarop Coley aan het mixen gaat. De vermoeide acteur neemt een slokje en jubelt: “By Jove! That is the real hanky-panky!” Het verhaal speelt zich af in de vroege twintigste eeuw en Coley is Ada Coleman, de eerste beroemde vrouwelijke bartender. Haar creatie vertrekt van vermout en gin zoals een zoete martini en voegt een geheim ingrediënt toe: Fernet Branca, een kruidenlikeur uit Milaan die aanvankelijk bedoeld was als maagmedicijn.

Bereiden:

Koel het shotglas voor met gepileerd ijs.

Doe de ingrediënten, met uitzondering van de sinaasappelzeste, in een met ijsblokjes gevuld mixglas.

Roer de cocktail ongeveer tien seconden. Verwijder het ijs uit het shotglas en zeef de Hanky Panky met behulp van een strainer in het voorgekoelde glas.

Neem de sinaasappel en snijd de zeste flinterdun over de oppervlakte van de cocktail, zodat de aromatische oliën zich kunnen verspreiden over het glas.

Knijp de zeste uit boven de cocktail, wrijf nog even langs de rand en voeg ze bij de cocktail. 

Uit het boek "It’s Gin o’ clock"

It’s gin o’clock! Haast elke week komen er nieuwe, exclusieve en aparte gins op de markt. Distilleerders reconstrueren oude recepten of wagen zich aan nieuwe kruiden en nieuwe smaken, zoals topchefs dat doen. Gin is meer dan ooit de koning van de cocktailbar.

Manuel Wouters is al lang gefascineerd door gin. Voor dit boek heeft hij de hele wereld afgespeurd naar de beste en interessantste gins. Hoe koppel je de juiste gin aan de juiste tonic? Welke cocktails worden er op dit moment geserveerd in toonaangevende cocktailbars van New York tot Hamburg? Manuel legt het uit. Helder en strak als de beste gin. Nauwkeurig zoals de doseringen in een cocktail. En gekruid met de straffe verhalen die daar naar goede Britse gewoonte bij horen.

Je staat thuis bij de bar en wil aan de slag met de unieke gin die je net op de kop hebt kunnen tikken? Dan heb je slechts één ding nodig: dit boek.

Lees meer over It’s Gin o’ clock

Inspiratie & blog