Gekaramelliseerde bananentaart

Foto: Roos Mestdagh ©

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Ingrediënten

taart taarten Even geduld...
120 gr zachte boter
2 eieren
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
150 gr karnemelk
100 gr kristalsuiker
60 gr boter
1 scheutje bruine rum (optioneel)
3 bananen (net rijp)

Bereiden:

Klop voor de cake de zachte boter met de blonde cassonadesuiker luchtig in de keukenrobot. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg de patisseriebloem, bakpoeder, kaneel en gemberpoeder toe. Meng als laatste de karnemelk door het beslag. In deze fase kun je ervoor kiezen om 100gr pure chocolade in stukjes toe te voegen. 

Verwarm de oven voor op 170°C. 

Begin met het maken van een karamel in een diepe ronde steelpan die in de oven mag. Ik kies hiervoor een zwarte gietijzeren pan met een diameter van 24cm. 

Doe de suiker, 2 el water en de boter in de pan en zet op een middelhoog vuur. Laat het mengsel pruttelen tot het een (lichtbruine) amberkleur krijgt. Verlaag dan het vuur, want anders zal de karamel te bruin worden en mogelijk verbranden. Voeg nu een snuf zout en eventueel een scheutje bruine rum toe en roer met een houten lepel. 

Let op want het kan wat gaan borrelen. Halveer de bananen in de lengte en leg ze met de platte zijde naar beneden in de pan. Laat ze een minuutje kleuren. Giet het cakebeslag over je bananen. 

Bak de cake in de pan 30-35 minuten in de oven. Laat de cake daarna een kwartier afkoelen in de pan en draai met een bord voorzichtig om wanneer de pan nog lichtjes warm is. Doe je dit te laat, dan loop je het risico dat de karamel samen met stukken bananen in de pan blijft kleven. 

Inspiratie & blog