Gebakken pladijs

Een recept van Jan Buytaert, zoals gezien in De Dagschotel

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 tomaten
2 eidooiers
1 el mosterd
0,5 kl worcestersaus
1 el azijn
200 ml maïsolie
6 aardappelen
enkele takjes dragon
1 stengel lente-ui
1 el kappertjes
0,5 tl orange pepper
1 kl granaatappelazijn
200 gr grijze garnalen
2 pladijzen
0,5 citroen, het sap
peterselie
boter - olie
peper - zout

Bereiden:

Emondeer de tomaten. Verwijder het kroontje van de tomaten en maak onderaan met een mes een kruisje. Breng een pot met water aan de kook, dompel de tomaten hier een tiental seconden in onder en laat ze vervolgens schrikken in koud water. Verwijder nu de pel.

Maak vervolgens de mayonaise: meng twee eidooiers met mosterd, worcestersaus en azijn. Leng tijdens het kloppen aan met maïsolie. Voeg olie toe tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Breng verder op smaak met peper en zout.

Vierendeel de tomaten en snij het vruchtvlees eruit. Snij de tomatenpartjes in blokjes. Snij de dragon en de lente-ui fijn. Meng onder de tomatenblokjes samen met de kappertjes, orange pepper, granaatappelazijn, zout en garnalen. Zet alles goed onder mekaar en voeg nog enkele lepeltjes van de zelfgemaakte mayonaise toe.

Schil de aardappelen, leg ze in een stoommandje en laat gedurende 15 à 16 minuten gaarstomen.

Neem een grote ovenschaal. Smelt hierin een klontje boter en voeg een scheutje olie toe. Bloem de pladijs en kruid met zout. Laat aanbakken aan beide kanten. Zet de pladijs vervolgens in 5 à 6 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Serveren:

Haal de pladijs uit de oven en leg op een bord. Voeg aan de aanbaksels in de pan nog een klontje boter toe en deglaceer met het sap van een halve citroen. Lepel de citroenboter over de pladijs. Leg net voor het opdienen de tomate-crevette salsa bovenop de pladijs en serveer samen met de aardappeltjes. Werk af en een takje verse peterselie. 

Inspiratie & blog