Fish en chips van leng met zelfgemaakte tartaar

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op de Graat
Foto: Anouk Van De Wal ©

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 leng (ca. 1kg)
3 el bloem
2 el water
1 kg bloemige aardappelen
1 ei
2 eidooiers
1 el mosterd
500 ml zonnebloemolie
1 el kappertjes
1 el fijngesneden zure augurken
0,5 fijngehakte ui
1 el gehakte peterselie
vers gemalen peper - zeezout

Bereiden:

Kuis de leng:

Knip de vinnen van de leng en snijd de kop eraf. Fileer de vis tot op de graat. Verwijder de zijgraatjes en haal het vel eraf. Spoel de vis af onder koud stromend water. Versnijd in stukjes van ca. 3 cm en kruid met peper en zout.

Maak de 'chips':

Schil de aardappelen en snijd er frietjes van. Spoel kort onder koud stromend water en dep droog op een keukenhanddoek. Bak de frieten een eerste keer ca. 5 minuten voor op 160°C. Laat afkoelen en bak ze een tweede keer op 175°C.

Maak de tartaarsaus:

Kook het ei ca. 10 minuten in gezouten water. Mix de eigelen, mosterd en zonnebloemolie tot mayonaise. Breng op smaak met peper en zout en roer er de rest van de ingrediënten door. Pel het ei, hak het in stukjes en schep door de mayonaise.

Maak de 'fish': 

Roer de bloem met het water tot een glad papje. Haal de visstukjes erdoor en frituur ze goudbruin op 170°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Uit het boek "Tot op de graat"

Wij, de buren van de Noordzee, we zijn verwend. We hebben de lekkerste vis ter wereld zomaar voor het hengelen. Kabeljauw, wijting, zeeduivel of zonnevis. Stuk voor stuk juweeltjes. En zo horen we ze ook door onze handen te laten glijden, als iets heel kostbaars.

Dit is een boek vol portretten. Portretten van vissen met een wonderlijk levensverhaal. Hopelijk spreken ze tot jouw verbeelding. De recepten zijn zo basic mogelijk. Omdat de vissen zo volop tot hun recht komen, maar ook omdat Johan het geweldig zou vinden als thuiskoks er hun creativiteit verder op botvieren. Dan wordt dat lekkere eten op slag een overheerlijk feestmaal.

  • Titel: Tot op de graat
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-696-7
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Anouk Van De Wal
Lees meer over Tot op de graat

Inspiratie & blog