Ephemeral

Een recept van Manuel Wouters

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u in Gent!

Ingrediënten

Even geduld...
1 scoop gepileerd ijs
4.5 cl Ransom Old Tom Gin
3 cl witte vermout
1 cl St-Germain
1/2 cocktaillepel celery bitters
10-tal ijsblokjes
citroenzeste

David Shenaut, de jonge bartender creëerde deze cocktail in de Teardrop Lounge in Portland, Oregon. Het recept is een moderne tijdreis naar de negentiende eeuw. Celery Bitters waren decennia lang niet verkrijgbaar en geven een exotische, complexe smaak. De Ransom Old Tom is dan weer een reconstructie van een oude ginstijl die sterk op jenever leek en de St. Germain is een artisanale likeur van vlierbloesem die al 130 jaar wordt gemaakt in Parijs. Samen met de zoete witte vermout vormen ze een wonderlijke combinatie.

Bereiden:

Koel een champagnecoupe voor met gepileerd ijs. Doe alle ingrediënten in een met ijs gevuld mixglas. Roer de cocktail langzaam, gedurende ongeveer tien seconden. Verwijder het ijs uit het glas en zeef de cocktail in de voorgekoelde champagnecoupe. Neem een citroen en snijd de zeste flinterdun over de oppervlakte van de cocktail, zodat de aromatische oliën zich kunnen verspreiden over het glas. Knijp de zeste uit boven de cocktail, wrijf nog even langs de rand en voeg ze bij de cocktail.

Uit het boek "It’s Gin o’ clock"

It’s gin o’clock! Haast elke week komen er nieuwe, exclusieve en aparte gins op de markt. Distilleerders reconstrueren oude recepten of wagen zich aan nieuwe kruiden en nieuwe smaken, zoals topchefs dat doen. Gin is meer dan ooit de koning van de cocktailbar.

Manuel Wouters is al lang gefascineerd door gin. Voor dit boek heeft hij de hele wereld afgespeurd naar de beste en interessantste gins. Hoe koppel je de juiste gin aan de juiste tonic? Welke cocktails worden er op dit moment geserveerd in toonaangevende cocktailbars van New York tot Hamburg? Manuel legt het uit. Helder en strak als de beste gin. Nauwkeurig zoals de doseringen in een cocktail. En gekruid met de straffe verhalen die daar naar goede Britse gewoonte bij horen.

Je staat thuis bij de bar en wil aan de slag met de unieke gin die je net op de kop hebt kunnen tikken? Dan heb je slechts één ding nodig: dit boek.

Lees meer over It’s Gin o’ clock

Inspiratie & blog